15 januari 2019 om 12:05
< 1 min lezen

‘Medicijnvoorraad van vier maanden aanleggen om tekorten tegen te gaan’

Een geneesmiddelenvoorraad van minstens vier maanden. Dat is wat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vraagt van apothekers en groothandelaren om medicijntekorten in de toekomst tegen te gaan. Hiermee reageert hij op de laatste cijfers van apothekersorganisatie KNMP waaruit blijkt dat ook in 2018 het aantal geneesmiddelentekorten is gestegen. Dit meldt NOS. 

Op woensdag 16 april komen afgevaardigden van groothandelaren en apothekers samen op het ministerie van Volksgezondheid. Minister Bruins wil ervoor zorgen dat iedereen op één lijn komt, want nu leggen de partijen met name de schuld bij de ander.

Zijn er woensdag geen afspraken gemaakt, dan volgt mogelijk een wettelijke verplichting. Een medicijnenvoorraad aanleggen is nu al verplicht, maar daar kleeft nog geen duur of termijn aan vast.

LANGDURIG TEKORT ANTICONCEPTIEPIL

In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil, waardoor onder Nederlandse vrouwen onrust en onzekerheid ontstond. Het niet beschikbaar zijn van levodopa/carbidopa had impact op patiënten met de ziekte van Parkinson, omdat deze patiënten heel nauwkeurig ingesteld zijn. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is er nu weer tijdelijk. Ook waren er veel tekorten bij de oogpreparaten en antibiotica.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    Gisteren om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30