Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Door het aanhoudende geneesmiddelentekort, krijgen mensen soms zwaardere medicijnen dan nodig is. Zo ook in Overijssel en Gelderland. Wie daar kampt met een oog- of huidinfectie, krijgt een zwaarder middel voorgeschreven dat bijwerkingen als misselijkheid en diarree kan veroorzaken. Dat meldt de Stentor.

Huisartsen apothekers in de provincies Overijssel en Gelderland moeten net als in de rest van het land op zoek naar alternatieven. En die zijn niet altijd beter en vergroten de kans op bijwerkingen. Huisarts Edward Knol geeft als voorbeeld het tekort aan een antibtioticazalf voor mensen met een herpesinfectie. Dit middel wordt gebruikt om gedeeltelijke blindheid te voorkomen, maar hij moet nu uitwijken naar een zwaarder medicijn dat meer kans geeft op vervelende bijwerkingen.

Ook patiënten met een reumatische aandoening ervaren overlast door het medicijntekort. Zij hebben bepaalde pijnstillers nodig, maar die zijn momenteel niet beschikbaar. Voor epilepsie is er een middel dat bewusteloosheid bij een aanval onderdrukt, maar ook dat middel is nu niet beschikbaar. “Als je wisselt van medicijn krijgen mensen daar vaak last van. Maar vanwege die tekorten moet je wel”, licht apotheker Nanja de Jong uit.

Door: Redactie Nationale Zorggids