Kritiek op RIVM-filmpje over screening baarmoederhalskanker
Een RIVM-filmpje uit 2017 waarin een vrouw uitlegt waarom ze ervoor kiest om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker krijgt plotseling kritiek. Deze kritiek is afkomstig van onder meer oncologen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, de SP en PvdA. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid vindt niet dat dergelijke filmpjes gericht moeten zijn op het overhalen van vrouwen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, maar op het correct informeren van vrouwen zodat zij uiteindelijk zelf kunnen kiezen of ze meedoen of niet. Dat meldt de Telegraaf.
In het filmpje is een vrouw te zien die uitlegt dat ze ooit eens meedeed aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit onderzoek vond ze vervelend, dus daarop besloot ze niet meer mee te doen. Ze heeft een gezonde leefstijl, geen wisselende seksuele contacten en ook kanker is geen bekende ziekte in haar familie.
En wat als de screening wel iets uitwijst? Dan zou het ziekenhuisbezoek dat daarop volgt stress en onzekerheid opleveren. “Wat soms helemaal niet nodig is”, aldus de vrouw. Aan het einde van het korte filmpje komt een medewerker van het RIVM aan het woord die vrouwen op het hart drukt om zich goed te laten informeren over het onderzoek.
Oncologen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis vinden dat het RIVM het met dit filmpje verkeerd aanpakt. De inhoud zou gericht moeten zijn op promotie van deelname. Ook de SP vraagt zich af of de aanpak van het RIVM wel de juiste is. Het aantal vrouwen dat meedoet aan de screening daalt en filmpjes zoals deze dragen niet bij aan een gewenste stijging.
Door: Redactie Nationale Zorggids