Normal_euro_geld

Niet alleen de umc’s maar ook de topklinische ziekenhuizen in Nederland proberen de personeelstekorten (soms tevergeefs) tegen te gaan door hun medewerkers bindingspremies en aanbrengpremies te bieden. Dat meldt Zorgvisie. 

Hoewel topklinische ziekenhuizen lang niet altijd kunnen wedijveren met de umc’s, doen ze hun best om hun personeel te behouden. Het OLVG merkt dat de bindingspremie in het AMC en arbeidsmarkttoelage in het VUmc invloed hebben op de personeelstekorten. Het OLVG biedt medewerkers in schaarse functies daarom een bindingspremie van 1.000 euro. Verder speelt het ziekenhuis in op haar positieve punten, zoals een platte organisatiestructuur, een prettige werksfeer en een stadscultuur.

Maar ook het OLVG weet dat dergelijke maatregelen de personeelstekorten op de lange termijn niet oplossen. De opleidingscapaciteit in het hoger onderwijs moet uitgebreid worden, het salaris voor verpleegkundigen moet omhoog en er zijn ‘innovatieve ketenoplossingen nodig om de druk op het ziekenhuispersoneel te verminderen’.

Sinds mei krijgen medewerkers van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) die een nieuwe medewerker voor een schaarse functie introduceren een premie van 2.500 euro. Tot nu toe met weinig resultaat. Het Leids Universitair Medisch Centrum Leiden (LUMC) is de grote ‘concurrent’ in die regio.

Dan is er nog het Franciscus Gasthuis & Vlietland die in hetzelfde vaarwater als het Erasmus MC zit en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein opereert op dezelfde markt als het UMC Utrecht. Waar medewerkers in het UMCU bonussen krijgen voor extra diensten en sneller financiële doorgroeimogelijkheden krijgen, werkt het St. Antonius met een wervingspremie van 1.000 euro. Aan een bonus voor extra diensten door personeel in schaarse functies wordt gewerkt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids