6 augustus 2018 om 09:38
< 1 min lezen

‘Terughalen medicijn Amsterdam UMC grote impact op patiënten met CTX’

Het Amsterdam UMC maakte vrijdag bekend dat het ziekenhuis is gestopt met de bereiding van het medicijn CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Dit deed het Amsterdam UMC nadat de IGJ de grondstof van het medicijn had laten testen door het RIVM. De IGJ is zich ervan bewust dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op patiënten met CTX en hun naasten en voor alle betrokkenen teleurstellend is. Dat meldt IGJ.

Uit de test van het RIVM bleek dat er onzuiverheden zitten in de grondstof boven de wettelijk toegestane limiet. Dat is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid van de patiënten. Hierop vroeg het IGJ het ziekenhuis hoe het, in het belang van de veiligheid van de patiënten, dit risico ging wegnemen. Het Amsterdam UMC besloot te stoppen met de verstrekking van het middel. Ook de al uitgereikte medicijnen zijn teruggehaald bij de patiënten.

“Het is de taak van de IGJ om erop toe te zien dat patiënten een kwalitatief goed en veilig geneesmiddel krijgen. De IGJ is zich ervan bewust dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op patiënten met CTX en hun naasten en voor alle betrokkenen teleurstellend is. Het AMC heeft ons laten weten hard te werken aan een goede oplossing voor patiënten. De IGJ en en het AMC hebben met elkaar afgesproken hierover in gesprek te blijven”, aldus de inspectie.

In april maakte het AMC, nu onderdeel van Amsterdam UMC, bekend zelf een medicijn te gaan bereiden voor de ongeveer zestig Nederlandse patiënten met CTX. Het medicijn zou vergelijkbaar zijn met het perperdure middel van farmaceut Leadiant, dat sinds begin april niet meer werd vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden het nagebootste medicijn wel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16