Risicobeheersing binnen de bloedvoorziening
Minister Bruins (Medische Zorg) wil de regels voor de bloedvoorziening aanpassen. Het belangrijkste doel is om de risico’s van commerciële activiteiten voor de bedrijfsvoering van bloedbank Sanquin te verminderen. Dat meldt de Tweede Kamer.
De productie en beschikbaarheid van bloed(producten) is belangrijk voor de gezondheidszorg. Daarom is sinds 1998 in de wet vastgelegd dat één Bloedvoorzieningsorganisatie daarvoor verantwoordelijk is. De Stichting Sanquin Bloedvoorziening mag als enige in Nederland donoren werven en bloed(plasma) inzamelen.
Naast de wettelijke taken heeft Sanquin ook andere (commerciële) activiteiten, zoals het verrichten van diagnostisch onderzoek, het ontwikkelen van reagentia en de verkoop hiervan en het produceren van plasmageneesmiddelen in opdracht van derden. Het idee hierachter is om de kosten van de bloedvoorziening laag te houden, vooral door het behalen van schaalvoordelen.
Scheiding wettelijk en commercieel
Commerciële activiteiten leveren voordelen op, maar kunnen ook de bedrijfsrisico’s vergroten. Verschillende woordvoerders wijzen in dat verband op recente publicaties in het Financieele Dagblad over dochterbedrijf Sanquin Plasma Products.
Minister Bruins scherpt de regels aan om te voorkomen dat de bloedvoorziening in gevaar kan komen. Zo mag Sanquin nog slechts beperkt niet-wettelijke activiteiten uitvoeren. Ook komt er een juridische scheiding van wettelijke en niet-wettelijke activiteiten.
Binnen een voorziening van algemeen belang is geen plaats voor een commerciële tak, vindt Kooiman (SP). Het wetsvoorstel van de minister is volgens haar een verbetering, maar het gaat niet ver genoeg. Kooiman wil dat Sanquin alle niet-wettelijke activiteiten afstoot. Maar volgens minister Bruins is zo’n scheiding in de praktijk moeilijk en duur, vooral bij de productie van plasmageneesmiddelen.
Dochterondernemingen
Voor het beperken van de risico’s is het belangrijk dat de minister goed toezicht kan houden, vinden De Vries (VVD), Van den Berg (CDA) en Dijkstra (D66). Daarom willen ze dat niet alleen Sanquin maar ook dochterondernemingen verplicht worden om het jaarverslag en de jaarrekening te verstrekken. Een goed idee, zo reageert minister Bruins.
Toekomst
Is het wetsvoorstel van minister Bruins toekomstbestendig? Ellemeet (GroenLinks) vraagt zich af of Sanquin voldoende ruimte krijgt om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het doel van het wetsvoorstel is om de continuïteit van de bloedvoorziening te waarborgen, zegt minister Bruins. Sanquin heeft volgens hem de mogelijkheden om zo nodig de bedrijfsvoering aan te passen.
De Kamer stemt 3 april over het wetsvoorstel en de ingediende motie.