Huisartsen maken zich zorgen over het toenemend aantal Nederlanders dat een zelftest gebruikt om zijn eigen gezondheid te controleren. Uit het onderzoek ‘Komt een test bij de dokter’ blijkt namelijk dat een tiende van de Nederlanders weleens een zelftest, ofwel health check, zoals een soa-test, vragentest of total bodyscan heeft gedaan. De onderzoekers willen dat dergelijke tests voorzien worden van een soort bijsluiter, zodat gebruikers weten wat ze eraan hebben en welke nadelen eraan vastkleven. Dat meldt NU.nl.
Zelftests zijn commercieel en kunnen veelal gebruikt worden zonder toestemming van de eigen arts. Ongeveer 40 procent van de gebruikers van een doe-het-zelf-test heeft een total bodyscan gedaan, een soa-test of een gratis vragenlijst ingevuld. Dit zien huisartsen terug in hun praktijk, want zij zien zeker een paar keer maand iemand binnenkomen die zo’n test heeft gedaan.
“Mensen hebben meer geld te besteden en zien een health check als een soort gadget. De uitkomsten van zo’n test vormen vaak aanleiding voor de consument om naar de huisarts te gaan, omdat ze ongerust zijn of om een vervolgonderzoek te vragen”, zegt hoogleraar Theo Boer. Huisartsen zijn het op hun beurt niet helemaal eens met de uitslagen die de total bodyscans bieden. Zij zien het vooral als een momentopname en kan het zijn dat de scan zegt dat je gezond bent terwijl je dat niet bent.
Aanbieders van de scans zijn het ermee eens dat het een momentopname is, maar vinden dat ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld borstkankerscreening. Zij denken dat zo’n test met name nuttig is voor mensen onbewust kampen met langdurige ziekten.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Deze artsen zullen met hun tijd mee moeten gaan. De patient wordt slimmer en krijgt meer inzicht in de gezondheid. Overigens dom om alle zelftests op een hoop te gooien. Een soa-test met laboratoriumonderzoek is identiek aan de test die de arts zelf gebruikt.