24 januari 2018 om 11:11
< 1 min lezen

NIPT vindt mogelijk ook kanker in het bloed van zwangere vrouw

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), een bloedtest die sinds vorig jaar april toegankelijk is gemaakt voor alle zwangere vrouwen in Nederland, kan niet alleen afwijkingen bij het ongeboren kindje opsporen maar blijkt ook kanker te kunnen vaststellen. Dit zegt een Belgische professor, zo meldt Vakblad Vroeg. 

In België is het sinds 2015 al acht keer gebeurd dat een vrouw die voor een prenatale screening langskwam, door de NIPT werd gediagnosticeerd met kanker. “Op een totaal van 40.000 testen. Dat is dus ongeveer één op de vijfduizend”, licht professor Joris Vermeesch toe. De acht vrouwen die langskwamen voor de NIPT wisten nog niet dat ze kanker hadden, omdat ze niet kampten met klachten.

De NIPT in België is anders dan de NIPT in Nederland. In België wordt namelijk getest op alle chromosomen en niet alleen op de chromosomen waar Down, Edwards of Patau gevonden kan worden. De KU in Leuven zoekt momenteel uit of het mogelijk is om de NIPT breder aan te bieden. Dus niet alleen aan zwangere vrouwen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen met een verhoogd risico op kanker. Professor Vermeesch durft hierover echter nog geen uitspraken te doen. Wel is hij ervan overtuigd dat bloedtesten de toekomst zijn als het gaat om kankerscreening.

Mocht de Belgische universiteit inderdaad vaststellen dat de NIPT op andere manieren gebruikt kan worden dan alleen voor prenatale screening, kan het zijn dat Nederland hier wellicht in de verre toekomst ook een overstap op maakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Vandaag om 09:15
    • Kraamzorg

    Warmtestuwing baby in de winter: juist op de koudste dagen is het risico het grootst

    Vandaag om 08:30