Vrouwen komen na een hartaanval vaker te overlijden dan mannen. Britse en Zweedse onderzoekers menen dat er sprake is van seksisme, waardoor vrouwen na een hartaanval onvoldoende nazorg krijgen. Ze krijgen bijvoorbeeld minder vaak dan mannen cholesterolverlagers voorgeschreven en aspirines om bloedstolling te remmen krijgen ze veelal niet. Ook een stent of bypass zijn minder komen minder vaak voor bij vrouwen. Dat meldt de Volkskrant.
Het onderzoek vond plaats in Zweden, maar het vermoeden is sterk dat dit ook gebeurt bij Nederlandse vrouwen. Als gevolg hebben vrouwen in de twaalf maanden na een hartaanval een aanzienlijk grotere kans om te overlijden dan mannen. Drie keer zo groot, om precies te zijn. Vrouwen die wel middelen voorgeschreven kregen of een bypassoperatie ondergingen hadden dezelfde levensverwachting als mannen na een hartaanval.
“Als we denken aan een hartpatiënt, denken we in eerste instantie aan een middelbare man die rookt en kampt met overgewicht en diabetes”, zegt hoofdonderzoeker Chris Gale. Mede daardoor krijgt een vrouw vaak eerst de verkeerde diagnose en wordt er niet op de juiste plekken gezocht naar de oorzaak van haar kwalen.
De Nederlandse onderzoeker Hester den Ruijter van het UMC Utrecht kan zich vinden in de uitkomsten van het onderzoek. In Nederland lopen vrouwen bijvoorbeeld vaker rond met een nooit opgemerkt hartinfarct dan mannen. Zij denkt dat niet alleen zorgverleners, maar ook de vrouwen zelf hun problemen onderschatten en afdoen als iets simpels. Want ook vrouwen denken bij een hartaanval veelal aan een middelbare man met overgewicht.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Het is mij ook overkomen dat het lang heeft geduurd voordat de juiste diagnose werd gesteld. Inderdaad, de overgang en artrose waren de boosdoeners, maar gelukkig net op tijd een dubbele bypass!! Anders had ik dit niet kunnen schrijven....
Als vrouwen naar een arts stapt woord ze weggestuurd met het aantwoord dat het is de overgang klachten en de leeftijd om pijn kwaallen ,niet serious genoemen