28 december 2017 om 12:27
< 1 min lezen

Zenuwstimulatie in arm zorgt voor beter aanleren bewegingen na beroerte

De juiste stimulering met elektronische prikkels van de zenuwen in de arm zorgt er voor dat mensen een complexe bewegingstaak beter kunnen aanleren. Hun hersenen blijken tijdens het leren van de beweging bovendien actiever te zijn, waardoor mensen ook weer beter presteren op deze taak. Dit is van groot belang bij het opnieuw aanleren van bewegingen na neurologische aandoeningen. Dit meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Veroudering en neurologische aandoeningen zorgen voor een verminderde kwaliteit van de bewegingen van mensen en verminderd vermogen om nieuwe vaardigheden te leren. Om de nauwkeurigheid van bewegingen te vergroten is het mogelijk om gebruik te maken van het aanpassingsvermogen van het brein door zenuwen in de arm te stimuleren met lage intensiteit. Dergelijke zenuwstimulatie heeft niet alleen effect bij gezonde volwassenen, maar ook bij patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of de neurologische aandoening dystonie.

Voor zijn onderzoek ontwikkelde bewegingswetenschapper van het UMCG Menno Veldman een model dat voorspelde welke hersengebieden en hersenconnecties betrokken zijn bij de effecten van zenuwstimulatie. Hij ging na of 20 minuten zenuwstimulatie de prestatie op een complexe bewegingstaak verbetert en hoe lang deze effecten aanhouden na de stimulatie. Hij deed dit bij honderd gezonde jonge volwassenen.

Uit de resultaten van zijn onderzoek blijkt dat deze vorm van zenuwstimulatie inderdaad leidt tot het beter leren van een complexe bewegingstaak. Met name in drie hersengebieden waren extra prikkels waar te nemen: primaire motor context, sensorische- en parietale cortex. Het effect van de zenuwstimulatie trad niet alleen in de geprikkelde arm op, maar verbeterde ook de bewegingsprestatie in de niet-gestimuleerde hand.

Volgens Menno Veldman laat zijn onderzoek zien dat zenuwstimulatie een manier is om bewegingen beter aan te leren. “Dit kan de negatieve gevolgen van veroudering en van neurologische aandoeningen tegengaan. Met zenuwstimulatie kunnen we de kwaliteit van bewegingen van mensen vergroten. Dit draagt zeker bij aan hun kwaliteit van leven en aan gezond ouder worden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03