24 november 2017 om 16:30
2 minuten lezen

Wat is insuline en waarom kan het als moordwapen gebruikt worden?

De verpleeghuismoord. Er is veel over gesproken deze week. Een 21-jarige Rotterdammer heeft een bewoonster van een verpleeghuis om het leven gebracht door haar zonder medische noodzaak insuline toe te dienen. De jongen zit daarvoor nu zeker drie maanden voorwaardelijk vast. Het enige contact dat hij met de buitenwereld heeft is zijn advocaat. Hoe het zo heeft kunnen gebeuren dat een zorgmedewerker met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kon moorden, weet niemand. Waar de Nationale Zorggids deze week op in wil gaan is de manier waarop hij een hoogbejaarde vrouw om het leven bracht en twee even bejaarde vrouwen poogde te vermoorden, namelijk met insuline. 

Wat is insuline en waarvoor wordt het gebruikt?

Insuline wordt gebruikt voor en door diabetespatiënten. Als je diabetes hebt, maakt je lichaam namelijk nauwelijks of geen (diabetes type 1) insuline aan. Insuline is dus iets wat de mens normaal gesproken zelf aanmaakt. Het lichaam van diabetespatiënten doet dat niet en zij moeten daarom insuline toedienen met een insulinepen- of pomp.

Er zijn verschillende soorten insulines, maar allemaal hebben ze dezelfde werking: de bloedsuikerspiegel verlagen. Zo is er superkort werkende insuline, kortwerkende insuline, middellangwerkende insuline, langewerkende insuline en mix-inssulines.

Wat gebeurt er als je insuline spuit bij iemand zonder diabetes?

Volwassenen zonder diabetes die een normale dosis insuline toegediend krijgen zullen er geen ernstige gevolgen aan overhouden. Maar een te laag bloedsuiker kan wel leiden tot zweten, beven, duizeligheid, bleekheid of een coma. Ook bij gezonde volwassenen. Het risico hierop is nog groter bij ouderen en jonge kinderen.

Insuline leidt dus tot een lager bloedsuikerspiegel, wat er bij ouderen voor kan zorgen dat zij bewusteloos of in coma raken en vervolgens komen te overlijden. Wie overlijdt door een lage bloedsuikerspiegel, wordt door de lijkschouwer vaak alleen extern onderzocht omdat het op een natuurlijke dood lijkt.

Het lichaam van de vrouw die het door de 21-jarige Rotterdammer met de dood moest bekopen, is maandag opgegraven. Uit interne lijkschouwing moet blijken wat er daadwerkelijk is gebeurd. Ook worden er vragen gesteld over de twee vrouwen die aan de dood zijn ontsnapt, ondanks de pogingen van de jonge zorgmedewerker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ouderenzorg

    Aantal mensen met dementie verdubbelt in Nijmegen: hoe wordt de stad dementievriendelijk?

    3 januari 2025 om 08:55
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56