Bijna alle Nederlanders boven de 85 jaar gebruiken voorgeschreven medicijnen
In Nederland krijgt 97 procent van de mensen die ouder dan 85 jaar zijn een of meerdere geneesmiddelen voorgeschreven. Dit blijkt uit cijfers van het NIVEL Zorgregister eerste lijn, dat het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart brengt. Als gekeken wordt naar voorgeschreven medicijnen onder alle leeftijden, heeft 71 procent van de bevolking ten minste één middel voorgeschreven gekregen. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.
Huisartsen, die deel uitmaken van de eerstelijns zorg, schreven het vaakst maagzuurremmers voor. Deze worden niet alleen voorgeschreven om maagzuur te remmen, maar ook om maagklachten van andere middelen te voorkomen. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) staan op de tweede plek van meest voorgeschreven middelen. Deze kunnen leiden tot maagklachten, die met maagzuurremmers kunnen worden verminderd of voorkomen. Op de derde plaats staan cholesterolverlagers.
Het NIVEL Zorgregister biedt geen inzicht in het feit of de voorgeschreven middelen ook daadwerkelijk worden gebruikt. De cijfers gaan over de middelen die worden voorgeschreven door zorgaanbieders in de eerstelijns zorg. Hieronder vallen onder andere huisartsen, tandartsen, wijkverpleegkundige, maatschappelijk werker en fysiotherapeut.
Door: Redactie Nationale Zorggids