Zeker twintig mensen in Vaassen en omstreken zijn besmet met open tbc, de besmettelijke vorm van tuberculose. Driehonderd huishoudens in de omgeving worden gevraagd een huidtest uit te voeren, om vast te stellen of de ziekte zich verspreid. Dat meldt Omroep Gelderland.
Het is niet bekend waar, wanneer en hoe de patiënten besmet zijn geraakt. GGD-arts Sieb van Kuijk denkt dat iemand uit Oost-Europa tbc heeft meegenomen, want daar is tuberculose niet ongewoon. “Tbc komt daar nog veel voor en met het vrije reizen van personen is besmetting mogelijk. Er werken in onze regio veel mensen uit Oost-Europa”, aldus Van Kuijk.
Om verdere besmetting te voorkomen worden omwonenden gevraagd een huidtest uit te voeren. Als hun huid reageert, wordt ook een longfoto gemaakt. Patiënten met tbc worden vaak niet meteen ziek. Daar gaat soms maanden of zelfs jaren overheen. De kans is het grootst in de eerste twee jaar nadat iemand besmet is.
Besmetting vindt plaats doordat een patiënt in de richting van een nog niet besmet persoon hoest.
Tuberculose is een infectie ziekte die niet altijd besmettelijk is. Longtuberculose, ofwel open tbc, is dat soms wel. Wie kampt met de ziekte heeft lange tijd last van hoesten en slijm bij het hoesten (soms met bloed). Andere symptomen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsafname, koorts, moeilijk ademhalen en zweten.
Wie besmet is geraakt kan medicijnen slikken om ervoor te zorgen dat hij geen tuberculose krijgt. Er bestaat ook een inenting tegen tbc die ervoor zorgt dat de ziekte helemaal wordt tegengegaan. Deze inenting wordt niet standaard aan iedereen gegeven.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Er is een vaccin(BCG), wat echter geen 100% bescherming biedt. De vaccinatie beschermt vooral tegen mogelijk ernstige gevolgen van tbc, zoals bv. hersenvliesontsteking ontstaan door tuberculose. In Nederland wordt de vaccinatie alleen aanbevolen voor bepaalde groepen; kinderen van ouders die zijn geboren in een land waar veel tuberculose voorkomt en bepaalde groepen reizigers.