Gemeente Tilburg tekenende vorige week een convenant voor een project om geweld met letsel te voorkomen. Dit is een gezamenlijke inspanning van onder meer politie Hart van Brabant, huisartsenposten Midden-Brabant, het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het project wordt uitgevoerd volgens het succesvolle Cardiff-model, waarbij onderling informatie wordt uitgewisseld. Dit meldt VeiligheidNL.
Politie en gemeente hebben beperkt zicht op geweld doordat het merendeel van de slachtoffers geen aangifte doet. In de Veiligheidsmonitor 2015 gaf 2,3 procent van de inwoners in Tilburg aan geweld ondervonden te hebben, van wie 35 procent aangifte heeft gedaan. Aanvullende informatie van letselslachtoffers kan de politie en gemeente helpen om een vollediger beeld te krijgen op waar en wanneer geweld vooral voorkomt. Op basis hiervan kunnen zij bijvoorbeeld gericht toezicht of verlichting inzetten of in overleg gaan met specifieke ondernemers en instellingen over maatregelen.
Ook in Tilburg gaan de zorgpartners nu, met behulp van VeiligheidNL, anonieme, niet-herleidbare gegevens over geweldletsels delen met politie en gemeente om te komen tot een betere preventie van letsel door geweld. De samenwerkingspartners in Tilburg streven ernaar dat in drie jaar een afname van het aantal slachtoffers van ernstig geweld zichtbaar wordt, in het bijzonder onder jongeren die slachtoffer worden van uitgaansgeweld.
Elke dag komen in Nederland bijna 50 slachtoffers van geweld op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis terecht. Jongeren in de leeftijd van 20-24 jaar zijn met 20 procent oververtegenwoordigd. Slachtoffers van geweld kampen met de fysieke, emotionele en psychosociale gevolgen. De directe medische kosten en de kosten van arbeidsverzuim bedragen 78 miljoen euro (Kerncijfers Letsel Informatie Systeem 2015).
In 1996 startte in Cardiff een experiment waarbij het ziekenhuis informatie over letselslachtofferschap geanonimiseerd deelde met politie en gemeente, om preventieve maatregelen te kunnen nemen. In Cardiff heeft dit geleid tot een afname van geweld met 40 procent. De Cardiff-methode wordt internationaal geprezen en binnen het Verenigd Koninkrijk inmiddels ook op andere plaatsen toegepast.
Door: Redactie Nationale Zorggids