Normal_vierdaagse

Uit het Vierdaagseonderzoek blijkt dat Vierdaagselopers lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Wat maakt dat zij toch iedere dag een groot aantal kilometers kunnen lopen? Dit jaar kijkt het Radboudumc op een andere manier naar de gezondheid van de Vierdaagselopers, namelijk naar hun Positieve Gezondheid. Dat meldt het Radboudumc. 

De afgelopen tien jaar deed het Radboudumc onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen Vierdaagselopers en een niet-wandelende controlegroep. Daaruit blijkt dat het wandellegioen niet alleen uit gezonde mensen bestaat. 
Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman: “Er lopen veel mensen mee die een ziekte hebben. Deze mensen hebben een zeer positieve levensinstelling en laten zich door hun ziekte niet weerhouden om te wandelen en te bewegen.” Ook uit het onderzoek van vorig jaar onder de honderd oudste wandelaars blijkt dat actief in het leven blijven staan een van de belangrijkste aspecten van vitaal ouder worden is. Daarom kijkt Maria Hopman dit jaar naar méér dan lichamelijk functioneren van de Vierdaagselopers.

Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies van gezondheid, waaronder lichamelijk en geestelijk functioneren, maar ook sociaal-maatschappelijk participeren en zingeving van het leven. Tijdens het Vierdaagseonderzoek zullen zo’n 5000 mensen op deze aspecten van gezondheid gevolgd worden. 

Dit jaar lopen zeker 62 deelnemers met een visuele, verstandelijke of andere beperking mee. Zij lopen (of rijden) mee onder de naam X-toppers. De 62 deelnemers hebben de afgelopen paar maanden samen getraind. 

Door: Redactie Nationale Zorggids