Meer gonorroe, syfilis en chlamydia bij Centra Seksuele Gezondheid
Er wordt steeds vaker gonorroe, syfilis en chlamydia vastgesteld bij bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid. Gonorroe en syfilis wordt vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is chlamydia de meest voorkomende soa. Dit blijkt uit het soa jaarrapport 2016 van het RIVM. Ook huisartsen zien een stijging van het aantal diagnoses chlamydia en gonorroe, meldt RIVM.
In totaal zijn er in het afgelopen jaar 143.139 consulten geregistreerd bij de Centra Seksuele Gezondheid. Dat is 5 procent meer dan in 2015. Het percentage bij wie een soa is vastgesteld, is ook gestegen, van 17,2 naar 18,4 procent. Een mogelijke reden voor deze stijging is dat er steeds meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa’s.
Er is een stijgende trend in het aantal diagnoses gonorroe en syfilis. Vooral bij mannen die seks hebben met mannen wordt steeds meer gonorroe en syfilis vastgesteld. Het totale aantal diagnoses gonorroe bij de Centra Seksuele Gezondheid is het afgelopen jaar gestegen met 13 procent tot ruim zesduizend diagnoses. Het aantal diagnoses syfilis is toegenomen met 30 procent tot ruim 1.200 diagnoses.
Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is chlamydia de meest voorkomende soa. In tweederde van de gevallen gaat het om jongeren onder de 25 jaar. In 2016 waren er 11 procent meer bezoekers met een chlamydia-infectie dan in 2015. De toename van het aantal positieve testen op chlamydia is een trend die al sinds 2013 wordt gesignaleerd. Door huisartsen worden eveneens meer chlamydia diagnoses vastgesteld. In 2015 waren er naar schatting 35.400 diagnoses, vergeleken met 33.800 in 2014. Bij MSM blijft het aantal chlamydia-diagnoses stabiel.
Dat er meer soa worden gevonden bij de Centra Seksuele Gezondheid komt onder andere omdat er steeds meer mensen getest worden die tot hoog-risicogroepen horen. Daardoor is de kans groter dat er een soa wordt gevonden. Hoog-risicogroepen kunnen zich gratis laten testen. Het gaat om bijvoorbeeld personen die voor een soa zijn gewaarschuwd door een (voormalige) partner, personen met soa-gerelateerde klachten en mannen die seks hebben met mannen.
Door: Redactie Nationale Zorggids