Polio type 1 en 3 komen wereldwijd nog steeds voor. Hoewel het in Nederland compleet uitgeroeid lijkt, doet een groep Nederlanders in België mee met een experiment. 28 dagen lang verblijven zij in een containerdorp op het parkeerterrein van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. Daar zullen zij een nieuw en hopelijk betrouwbaarder vaccin tegen polio testen. Dat meldt RTL Nieuws.
De laatste keer dat polio voorkwam in Nederland was in 1993, onder een groep niet-gevaccineerde Nederlanders. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse kinderen hiertegen gevaccineerd. Er zijn twee soorten bestaande vaccins. Eén wordt ingespoten en de ander is oraal. In Nederland gebruiken we de orale versie met daarin dode virussen.
In onder andere ontwikkelingslanden krijgen kinderen oraal druppeltjes binnen. Een goedkopere optie dan de Nederlandse, en gemakkelijker toe te dienen. Dit vaccin bevat echter levende virussen, waarop een lichaam, vooral een verzwakt lichaam, niet altijd goed op reageert. “Het gevaar is dat het virus heel soms kan terugmuteren naar een virus waar je ziek van kan worden”, zegt Erwin Duizer van het RIVM.
Onderzoekers in België onderzoeken daarom een nieuw oraal vaccin tegen polio op mensen die hiertegen zijn ingeënt. Mocht dit nieuwe vaccin inderdaad succesvol zijn, dan is het mogelijk dat polio wereldwijd verdwijnt. In Nederland is het bijna niet meer mogelijk om polio te krijgen, alleen de zogenoemde Biblebelt is nog een risicogebied. Wie niet-ingeënt vanuit de Biblebelt afreist naar bijvoorbeeld Nigeria, kan het virus mee terug nemen. Het is mogelijk dat hier dan ook een epidemie ontstaat, “maar daarom letten wij heel goed op wat er in Nederland binnenkomt en uitgaat.”
Door: Redactie Nationale Zorggids