Zeven van de tien medicijnen die patiënten op recept ophalen bij de apotheek, zijn merkloos. Over deze merkloze medicijnen bestaan veel vragen bij patiënten en consumenten. De antwoorden daarop staan vanaf vandaag in een folder met eenvoudige tekst en veel beeld. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde deze samen met tien patiëntenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie Nederland. Dit meldt het CBG.
Met de folder wil het CBG een bijdrage leveren aan het vertrouwen in en goed gebruik van merkloze medicijnen. Apothekers, artsen en patiëntenorganisaties kunnen de folder kosteloos bestellen bij het CBG.
Een merkloos medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. Een merkloos medicijn werkt hetzelfde als het merkmedicijn. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Wel kan het er anders uitzien, een andere verpakking hebben, of anders smaken. Andere woorden voor merkloze medicijnen zijn ‘generieke medicijnen’, of generieken. Merkloze medicijnen worden op de markt gebracht als het octrooi van het originele merkmedicijn verlopen is. Dit is vaak het moment waarop mensen wisselen of ‘overstappen’ van merkmedicijn naar merkloos medicijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids