De trend waarbij mensen een peel-off-masker op hun gezicht aanbrengen en dit vervolgens met veel pijn weer van de huid trekken, is volgens dermatologen geen goed idee. Het masker, dat bestaat uit houtskool en een plakkerige substantie, zou namelijk meer kwaad dat goed doen. Vooral de zelfgemaakte versies met lijm kunnen veel schade aanrichten. Dit meldt RTL Nieuws.
De gitzwarte peel-off-maskers zijn over komen waaien uit Azië, waar men veel tijd en energie steekt in huidsverzorging. Deze specifieke koolmaskers drogen helemaal op en dienen van de huid getrokken te worden. Dit zou mee-eters verwijderen en een egale teint geven. Ze trekken echter ook de donsharen uit de huid en kunnen zorgen voor meer puistjes doordat de huid veel vatbaarder is voor bacteriën van buitenaf.
“De beschermlaag van je huid is erg dun en dat trek je er met zo’n masker zo vanaf”, zegt dermatoloog Menno Gaastra. “Dat betekent dat je huid na zo’n masker veel gevoeliger is voor bacteriën en infecties.” Volgens Gaastra is eenmalig gebruik van zo’n masker niet direct verantwoordelijk voor blijvende schade, maar hij raadt af om deze peel-off-maskers te gebruiken. De dermatoloog stelt dat er genoeg andere maskers op de markt zijn die wel goed voor de huid zijn.
De effectiviteit is volgens Gaastra minder goed dan men denkt. De mee-eters die dit masker zou moeten verwijderen, zitten te diep in de huid om daadwerkelijk eruit getrokken te worden met zo’n masker. “Je trekt wel stukjes talg eruit en het zijn vooral heel veel huidschilfers en donshaartjes die je ziet als het masker er af is.”
Door: Redactie Nationale Zorggids