1 maart 2017 om 12:29
< 1 min lezen

RSI-klachten komen in steeds meer werkvelden voor

Lichamelijke klachten die voortkomen uit het herhaaldelijk bewegen op het werk, komen niet alleen meer voor bij mensen met een kantoorbaan. RSI, wat staat voor Repetitive Strain Injury, komt voort uit een verkeerde houding tijdens de werkzaamheden. Ook beroepsgroepen zoals kappers en slagers hebben steeds vaker te maken met RSI-klachten door hun werkzaamheden. Dit meldt NU.nl.

Gisteren vond de Internationale RSI-dag plaats, waar aandacht werd gevraagd voor de typerende klachten die veelal op de werkplek ontstaan. De klachten ontstonden in de tijd dat er nog met grote computers en onhandige toetsenborden werd gewerkt. Maar nog altijd hebben de meeste mensen met RSI-klachten een kantoorbaan. Vooral klachten in de nek, rug, arm en pols komen vaak voor.

Toch zijn mensen met een kantoorbaan niet de enigen die risico lopen. “Bij kappers komt dit door het precieze werk dat ze doen, terwijl bij slagers de klachten ontstaan doordat ze veel kracht moeten gebruiken tijdens hun werk”, zegt Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging. Bovendien lopen vrouwen meer risico, omdat zij vaker werk doen dat om herhaalde belasting van het lichaam vraagt.

Bovendien denkt Oudshoff dat kinderen van deze tijd met RSI-klachten te maken krijgen nog voordat zij de arbeidsmarkt betreden. “We hebben kinderen gevraagd naar lichamelijke klachten en zestig procent van de kinderen geeft aan pijnklachten te ervaren.” Het gaat dan met name om de tablet-nek, waarbij het hoofd naar voren geboren hangt en wat extra belastend is voor de ruggenwervels.

Het advies is om RSI-klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door een goede werkhouding aan te nemen, door regelmatig van houding te veranderen en om beeldschermen op de juiste hoogte in te stellen. Fysiotherapie kan verlichting van de klachten bieden voor wie veel pijn heeft van de RSI-klachten.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16