Om de zorg goed en betaalbaar te houden, moet daarvoor meer aandacht komen in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat stelde Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), gisteren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het ziekenhuis. Om de zorg financieel gezond te houden is er volgens hem maar één weg te gaan en dat is preventie en vroege opsporing van ziekten. Dit meldt het UMCG.
“We hebben in 2030 te maken met zeven miljoen chronisch zieken, een kwart van de bevolking die ouderenzorg nodig heeft en een verdubbeling van de zorgkosten. Ook besteden we tegen die tijd zo’n veertig procent van het modaal inkomen aan zorgkosten.” In de verkiezingsprogramma’s zou daarom meer aandacht moeten zijn voor het gezond houden van de gezondheidszorg en de preventie van ziekten.
SamenOud en Hospital@Home zijn voorbeelden van zorgprogramma’s die erop zijn gericht om te voorkomen dat ouderen (complexe) ziekenhuiszorg nodig hebben of er voor zorgen dat zij ziekenhuiszorg thuis krijgen. Deze programma’s zouden volgens Aartsen prima landelijk uitgerold kunnen worden. Ook noemde hij het Lifelines-onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van chronische aandoeningen, waardoor preventie beter en eerder mogelijk wordt. “Daarom doen we een beroep op het ministerie van Volksgezondheid en de provincies om zich samen met het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen maximaal in te zetten voor een derde screeningsronde.”
Als het gaat om de ontwikkeling van zorgnetwerken in de regio heeft Aartsen nog een suggestie voor de volgende minister van Volksgezondheid: “Laat één dominante verzekeraar in de regio namens alle zorgverzekeraars onderhandelen en afspraken maken over het geheel, de ketenzorg. Daarmee voorkomen we veel bureaucratie, zowel bij de ziekenhuizen als bij de verzekeraars. En dan kan preventie ook onderdeel van de onderhandelingen zijn.”
Door: Redactie Nationale Zorggids