9 januari 2017 om 13:16
< 1 min lezen

Polikliniek slaapstoornissen AMC stopt

Het AMC is per 1 januari 2017 gestopt met de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen. Deze zorg wordt ondergebracht bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI). Patiënten kunnen niet meer worden doorverwezen naar het AMC, dat gaat voortaan via het NSI. Alle lopende behandelingen zullen nog door het AMC worden afgerond. Dat meldt het AMC.

“We zien steeds meer patiënten met slaapstoornissen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen en daardoor komt de doorstroming in gevaar. Daarvoor moesten we een oplossing zoeken. Omdat het AMC de zorg voor slaapstoornissen niet kan uitbreiden, hebben we ervoor gekozen om deze uit te plaatsen bij het Nederlands Slaap Instituut”, vertelt Reindert van Steenwijk, longarts-somnoloog bij de polikliniek Longgeneeskunde (poli SAAS). Hij is een van de artsen die de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen vanaf 1 januari zal uitvoeren namens het NSI in de Rode Luifel naast het AMC. Bij complexe patiënten en patiënten met bijkomende gezondheidsproblemen kan er dan snel worden opgeschaald.

Voordeel van deze constructie is dat patiënten die al in het AMC worden behandeld, hun eigen arts blijven zien. Nieuwe patiënten krijgen meteen al met kortere toegangstijden te maken. Nadat iemand is doorverwezen en aangemeld bij het NSI, komt er binnen twee weken een speciaal opgeleide verpleegkundige in de avonduren aan huis. Die brengt sensoren aan bij de patiënt, waarna deze het slaaponderzoek in zijn eigen bed kan ondergaan. “Dat is het unieke van onze werkwijze”, zegt Paul van der Meijden, algemeen directeur van het NSI. “Daarnaast is de totale doorlooptijd van het stellen van de diagnose tot de start van een eventuele behandeling maximaal zes weken.” En dat is een stuk sneller dan de huidige doorlooptijd van drie tot vier maanden die nu geldt in het AMC.

Het NSI is de grootste landelijk werkende slaapkliniek, waar jaarlijks bijna drieduizend slaaponderzoeken plaatsvinden. De kliniek richt zich op slaapstoornissen, zoals apneu en slapeloosheid. Patiënten worden er gezien door medisch specialisten uit verschillende vakgebieden, waarvan het merendeel een aantekening somnologie heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    RIVM houdt rekening met honderden hepatitis A-besmettingen door blauwe bes AH

    Vandaag om 07:54
    • Ziekenhuizen

    Middagafspraken ziekenhuis Rijnstate kunnen door na computerstoring

    Gisteren om 13:00