Normal_mri_brain_hersenen_neurologie_wiki_-c_

Door een schrijffout in een gen hebben mensen grotere hersenen gekregen dan de eerste mensachtigen. Duitse wetenschappers ontdekten dat een bepaald gen een kleine schrijffout bevat waardoor de letter C in een G veranderde. Dit heeft er voor gezorgd dat mensen een grotere hersenmassa hebben gekregen. Dit meldt Volkskrant. 

De mutatie verspreidde zich snel onder de mensen en zorgde voor grote voordelen. Dat stelt Wieland Huttner van het Max Planck Instituut voor Moleculaire Celbiologie en Genetica in Dresden. “Dat maakt dit een van de sleutelmutaties die ons maakt tot wie we zijn.” Het gen draagt de naam ARHGAP11B en het is betrokken bij een van de vele onderhoudsprocessen in weefsels. Door de wijziging in de letters werd het opeens anders gelezen, wat zorgde voor een enorme toename in hersenweefsel.

Toen onze voorouders zich afsplitsen van primaten, hadden zij een hersenvolume van ongeveer 500 milliliter. Gemiddeld heeft de mens nu ongeveer 1,2 liter aan hersenvolume. De genmutatie heeft ongeveer tussen de 1,5 en 0,5 miljoen jaar geleden plaatsgevonden. De neanderthalers hadden hersenen die net zo groot zijn als die van de moderne mens. Dat blijkt uit onderzoek van Huttner op het dna van prehistorische mensen.

Toch is de mutatie niet het enige dat onze hersenen heeft verbeterd. Hoewel zo’n kleine genetische verandering voor verbluffende resultaten kan zorgen, is dat volgens Sonja Vernes van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen niet het enige dat invloed heeft op het brein. “Hersenontwikkeling is een zeer complex proces.”

Door: Redactie Nationale Zorggids