Normal_flesje_plastic

Een flesje keer op keer bijvullen met water blijkt zeer onhygiënisch. De Amerikaanse website Treadmillreviews.net onderzocht het aantal bacteriën op bijgevulde waterflesjes. Flesjes die een week lang gebruikt worden kunnen zo’n 900.000 bacteriën bevatten, dat zijn meer bacteriën dan op een wc-bril. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De onderzoekers onderzochten waterflesjes die een week lang werden hergebruikt door sporters. De dopjes van de meest vuile flesjes bevatten zo’n 900.000 bacteriën. Bij andere flesjes werden ongeveer 300.000 bacteriën gevonden, dat staat gelijk aan het likken van een hondenspeeltje. 60 procent van deze bacteriën kunnen iemand ziek maken.

“In een flesje water zitten veel meer bacteriën dan op een wc-bril. Maar er zijn veel meer mensen die uit een flesje drinken, dan aan een toilet likken. Wc-brillen zijn eigenlijk hartstikke schoon”, vindt microbioloog Rijkelt van Beumer van de Universiteit Wageningen. De microbioloog heeft zelf ook onderzoek gedaan naar bacteriën op waterflesjes. In flesjes die een maand werden gebruik zonder schoon te maken, werden nog meer bacteriën gevonden. “Zelfs koeien hebben niet zoveel bacteriën in hun drinkwater.” Van Beumer denkt niet dat mensen er echt ziek van worden, met name omdat het iemands eigen bacteriën zijn die op het flesje zitten. Een flesje uitlenen is echter gevaarlijker.

Van den Beumer en de Amerikaanse onderzoekers raden hergebruik van een waterfles niet af. Maar het is wel belangrijk om de fles dagelijks schoon te maken met zeep en water.

Door: Redactie Nationale Zorggids