Hoewel eerder gesteld werd dat de Nederlandse zorgkosten de op één na hoogste in de wereld zijn, blijkt dat niet het geval. Met nieuwe berekeningen van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) staat Nederland op een zevende plaats in de top 10 van landen met de hoogste zorgkosten. Bovenaan de lijst staan de Verenigde Staten en Zwitserland. Dit meldt Trouw.
Alle Oeso-landen moeten hun financiële date registreren en dat gaat nu via een beter systeem. Met deze vernieuwde registratie kan beter gemeten worden hoe hoog de zorgkosten per land zijn, waardoor resultaten van voorgaande jaren met terugwerkende kracht zijn aangepast. Nederland staat in de aangepaste lijst op een zevende plek, onder Duitsland en boven Denemarken.
In Nederland wordt veel geld uitgegeven aan de geestelijke gezondheidszorg. Dit komt volgens Wim de Groot, gezondheidseconoom aan de universiteit van Maastricht, vooral omdat de ggz in Nederland goed geregeld is, en men veel aandacht voor psychische gezondheid heeft. “We hebben in Nederland heel veel klinisch psychologen en psychiaters. Door het aanbod gaat ook de vraag omhoog”, zegt De Groot tegen Trouw.
Hoewel Nederland een aantal plaatsen gezakt is in de top 10 met hoogste zorgkosten, betekent dit niet dat de zorgkosten ook daadwerkelijk lager zijn geworden. Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zullen de Nederlandse zorgkosten de komende jaren harder stijgen dan de economie in ons land, wat voor problemen kan zorgen. Om te onderzoeken hoe de groei in zorgkosten beperkt kan worden, heeft het kabinet een commissie aangesteld.
Door: Redactie Nationale Zorggids