23 mei 2016 om 08:51
2 minuten lezen

Week van de Schildklier: kinderen met verworven schildklierproblemen

Deze week is de Week van de Schildklier, een initiatief van Schildklier Organisatie Nederland (SON). Gedurende de gehele week wordt aandacht besteed aan kinderen en jongeren met niet-aangeboren schildklieraandoeningen. Vrijwilligers van SON zijn aanwezig in verschillende ziekenhuizen waarbij ze hun kennis en ervaring over schildklieraandoeningen delen. Vragen als ‘Welke schildklieraandoeningen zijn er?’ ‘Wat is ertegen te doen?’ ‘En kan mijn kind normaal functioneren?’ passeren de revue. Ook wordt er deze week stilgestaan bij het schildkliermedicijn Thyrax Duatob en het tekort hieraan dat begin dit jaar ontstond.

Een schildklieraandoening kan ontstaan bij de geboorte (aangeboren schildklierafwijking), maar kan zich ook jaren later ontwikkelen. Deze laatste is een niet-aangeboren schildklieraandoening, ook bekend als een verworven aandoening en krijgt tijdens de Week van de Schildklier extra aandacht.

Mensen met een schildklieraandoening hebben een te traag of te snel werkende schildklier. Een traag werkende klier maakt te weinig hormonen aan. Daarmee gaan klachten gepaard als emotionele vlakheid, vermoeidheid, trage hartslag, gewichtstoename of een constant koud gevoel. Een traag werkende schildklier staat in de medische wereld bekend als hypothyreoïdie. Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te snel werkt. Door deze aandoening wordt te veel schildklierhormoon aangemaakt. Iemand die hiermee kampt heeft een versnelde hartslag, bevende handen, slaapt onrustig, is nerveus en ongeduldig en heeft een grotere eetlust, maar valt toch af. Ook kunnen patiënten een te grote schildklier hebben of kampen met andere meer zeldzame afwijkingen. 

Begin dit jaar werd bekend dat veel schildklierpatiënten met een traag werkende schildklier moesten overstappen van hun vertrouwde Thyrax Duotab naar een ander medicijn. De fabrikant sloot dit jaar zijn deuren in Oss, terwijl de nieuwe locatie in Duitsland nog niet open is. Dit zorgde enkele maanden voor veel controverse, want veel mensen vroegen zich af: welke alternatieven zijn er? Wat is de dosering? En wat zijn voor mij de bijwerkingen? Een belangrijke eigenschap van deze schildkliermedicijnen is de dosering, wanneer deze afwijkt kan het voor veel problemen zorgen. Zo kunnen overstappers te maken krijgen met diverse klachten als concentratieverlies, vermoeidheid of hyperactiviteit. SON liet twee weken geleden weten dat de gevolgen echter niet voor iedereen zo groot zijn als gedacht. Er zijn mensen waarbij de nieuwe medicijnen goed werken. Ook aan kinderen die moeten overstappen, wordt aandacht besteed. Ouders die kunnen voor ondersteuning terecht bij Steunpunt Thyrax-tekort.

SON start binnenkort met een groot wetenschappelijk onderzoek naar de noodgedwongen overstap van medicatie. Wetenschappers hopen dat ze van 9.000 proefpersonen de bloedwaarden kunnen vergelijken voor, tijdens en na de overstap op het nieuwe medicijnen. Ook nemen ze de gevolgen voor de kwaliteit van leven onder de loep. Bekijk voor meer informatie over de Week van de Schildklier en het medicijntekort de website van Schildklier Organisatie Nederland.

In februari interviewde de Nationale Zorggids schildklierpatiënt Saskia en apothekersorganisatie KNMP over het medicijn Thyrax. 

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Vandaag om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33