Genen hebben invloed op de leeftijd waarop iemand voor het eerst seks heeft. Volgens onderzoekers van de universiteit van Cambridge bepalen 38 DNA-sequenties voor 25 procent de leeftijd waarop iemand zijn maagdelijkheid verliest. Ook wordt er rekening gehouden met de meer vanzelfsprekende factoren als opvoeding, religie en groepsdruk. Dat meldt NU.nl.
Van meer dan 125.000 Britten tussen de 40 en 69 jaar werden de DNA-gegevens onderzocht. Ook gebruikten de onderzoekers 250.000 gegevens van IJslandse en Amerikaanse mannen en vrouwen om de bevindingen te controleren. Wat bleek was dat de DNA-sequenties invloed hebben op de leeftijd wanneer iemand de drang voelt om seks te hebben. Dat komt meestal op gang bij de start van de puberteit en wanneer sekshormonen geproduceerd worden. “Dit helpt ons bij het nemen van preventieve maatregelen om de puberteit van jonge kinderen uit te stellen”, zegt onderzoeker John Perry.
Slechte voeding en obesitas heeft vaak een vroegtijdige puberteit als gevolg. Deze vroegtijdige puberteit heeft een kleine, doch directe invloed op de leeftijd waarop deze jongeren beginnen aan seks. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het krijgen van een bovengemiddeld aantal kinderen of een lager opleidingsniveau.
©Nationale Zorggids