Normal_borstkanker

Vrouwen met borstkanker van wie de borst is afgezet overlijden vaker dan vrouwen die een borstbesparende operatie hebben ondergaan, gevolgd door radiotherapie. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onder 37.207 vrouwen met een vroeg stadium van borstkanker, meldt RTL Nieuws. 

Het gaat om vrouwen die borstkanker kregen tussen 2000 en 2004. Data van de tienduizenden vrouwen was afkomstig van het Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Met behulp daarvan werd de tienjaarsoverleving van de respondenten berekend. Het is voor het eerst dat deze groep patiënten over een periode van tien jaar zijn bestudeerd. Eerdere onderzoeken volgden de patiënten niet langer dan vijf jaar.

Uit de resultaten bleek dat drie kwart van de vrouwen die een borstbesparende operatie kreeg en vervolgens bestraald werd na tien jaar nog leefde. Van de vrouwen bij wie de borst werd verwijderd leefde na tien jaar nog zestig procent. “Deze kennis levert belangrijke informatie op voor het ondersteunen van gezamenlijke besluitvorming en voor het verder optimaliseren van de zorg voor deze patiënten", aldus Sabine Siesling, senior onderzoeker bij IKNL en hoogleraar aan de Universiteit Twente.

De onderzoekers geven echter wel aan dat patienten met borstbesparende therapie jonger waren. Ook hadden ze gunstigere tumorkenmerken in vergelijking met patiënten bij wie de borst is afgezet. Siesling: "Uiteraard hebben we onze analyses gecorrigeerd voor al deze factoren, maar we kunnen dit fenomeen nooit volledig uitsluiten.”

De onderzoekers hebben geen duidelijke aanwijsbare verklaring gevonden voor het getoonde verschil. Ze denken dat het komt door de extra bestraling die de vrouwen krijgen.

© Nationale Zorggids