Normal_erasmus_mc__still_

Patiënten van het Erasmus MC Kanker Instituut met Multipel Myeloom kunnen er voortaan voor kiezen hun chemokuren thuis te krijgen. Het Erasmus MC is een pilot begonnen met het thuis toedienen van de chemokuren, zodat de behandelingen minder belastend worden voor patiënten. Nu brengen deze veelal ernstig zieke patiënten veel tijd door in het ziekenhuis omdat ze over een langere periode meerdere chemokuren moeten ondergaan. Bij deze proef werken het Erasmus MC, zorgorganisatie Laurens en medisch dienstverlener Mediq Tefa intensief samen. Dat meldt het Erasmus MC.

Patiënten met Multipel Myeloom hebben een kwaadaardige woekering van plasmacellen, meestal in het beenmerg. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 750, vaak oudere mensen de diagnose. De ziekte wordt behandeld met chemokuren waarvoor patiënten tot circa 50 keer per jaar naar het ziekenhuis moeten komen. De patiënt krijgt dan na controle bij zijn behandelend arts/hematoloog een speciaal voor hem of haar samengestelde chemokuur. Het onderzoek en het produceren en toedienen van de kuur kunnen bij elkaar uren in beslag nemen. Als er geen of minimale complicaties of bijwerkingen zijn van de chemokuur, is het niet noodzakelijk voor elke behandeling bij de arts op de poli te komen. Echter, de patiënt moet nu voor de chemokuur zelf naar het ziekenhuis komen. Hiervoor moet hij (vaak lang) reizen en ook nog wachten tot de chemokuur kan worden toegediend. Dat hoeft straks niet meer. Een behandeling thuis betekent niet alleen dat patiënten in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven, maar ook dat ze een reis wordt bespaard en dat ze minder vaak een beroep hoeven te doen op hun naasten om hen te begeleiden tijdens het bezoek aan het ziekenhuis. "Dit maakt de behandeling minder belastend", zegt Annemiek Broijl, Internist-Hematoloog bij het Erasmus MC.

Erasmus MC, zorgorganisatie Laurens en medisch dienstverlener Mediq Tefa werken samen om de kwaliteit en de veiligheid optimaal te waarborgen. Zo komt de dag voordat de patiënt thuis een chemokuur krijgt, een specialistisch verpleegkundige van Laurens of Mediq Tefa langs. Zij stelt onder andere een aantal vragen aan de hand van vragenlijsten om de conditie van de patiënt te controleren en mogelijke klachten van bijwerkingen duidelijk te krijgen. Ook neemt de medewerker bloed af bij de patiënt, waarna de bloedbuis naar het klinisch chemisch laboratorium van het Erasmus MC wordt gebracht. De behandelend arts beoordeelt de bloeduitslagen en de terugkoppeling van de vragenlijsten. Na een telefonisch consult met de patiënt, kan de toediening goedgekeurd worden door de arts. Aan het einde van de dag wordt de medicatie met speciaal transport van Mediq Tefa naar de patiënt gebracht en kan de medicatie een dag later door een specialistisch verpleegkundige toegediend worden. De arts is en blijft in alle gevallen eindverantwoordelijk voor de patiënt.

Voor patiënten die de chemo’s thuis willen krijgen, geldt dat de eerste kuren (Bortezomib) wel altijd in het ziekenhuis moet worden toegediend. Daarna bepaalt de arts of het mogelijk is voor de patiënt om de toedieningen thuis te krijgen. De patiënt moet bijvoorbeeld geen ernstige bijwerkingen hebben gehad tijdens of na de eerste toedieningen. De verschuiving van toediening op het behandelcentrum naar de woning gaat geleidelijk.

Het Erasmus MC Kanker Instituut verwacht veel van de pilot waaraan in 2015 zo’n 20 patiënten zullen meedoen. Gedurende het behandeltraject zullen diverse patiënttevredenheidsmetingen worden afgenomen.