Normal_aspirine

Aspirine wordt door sommigen gezien als het nieuwe wondermiddel tegen kanker. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de pijnstiller verschillende vormen van kanker kan voorkomen. Dit meldt Trouw.

Het meest recente onderzoek naar de effecten van aspirine op kanker verscheen deze week in Annals of Oncology. De onderzoekers analyseerden alle tot nu toe beschikbare kennis over het onderwerp en concluderen dat het nemen van aspirine wel degelijk baat heeft. Wie maar lang genoeg elke dag een dosis aspirine neemt, heeft een verminderde kans op het krijgen van kanker.

'Het lijkt erop dat het dagelijks slikken van aspirine, na stoppen met roken en vechten tegen obesitas, het belangrijkste is dat we kunnen doen tegen kanker', zegt de eerste auteur van het onderzoek, Jack Cuzick. In het rapport adviseert hij iedereen tussen de 50 en 64 jaar om het nemen van aspirine te overwegen, in overleg met de huisarts.

Chirurg Gerrit-Jan Liefers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is kritisch. Hij noemt het onderzoek 'oude wijn in nieuwe zakken'. Liefers: 'Het stapelt de resultaten van verschillende studies bij elkaar op. Dan krijg je een optimistisch verhaal, want de aanwijzingen dat aspirine een gunstig effect heeft op het ontstaan van kanker stapelen zich op.' Volgens de chirurg is er nog geen enkel bewijs dat aspirine kanker ook kan genezen. Hij waarschuwt voor medicalisering van de samenleving. 'De vraag bij preventieve geneeskunde is: moet je mensen die gezond zijn medicijnen toedienen? Als je dat stimuleert, dan ben je de samenleving aan het medicaliseren. Medicijnen slikken wordt normaal, terwijl fysieke inspanning en reductie van obesitas de risico's op ziekte net zo goed kunnen reduceren.'

© Nationale Zorggids