Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft verantwoorde zorg geleverd in de periode direct na het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2013. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over het intensieve toezicht op het ziekenhuis na de doorstart.
Na het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis op 24 juni 2013, is Spijkenisse Medisch Centrum (MC) van start gegaan in een iets andere opzet. De inspectie heeft vanaf die datum tot eind december 2013 intensief toezicht gehouden op deze overgang. De IGZ heeft vastgesteld dat in deze periode de patiëntenzorg zo goed mogelijk gewaarborgd was, ondanks een situatie die mogelijk kon leiden tot risico’s.
De inspectie beschouwde de aanvankelijke onzekerheid over de toekomst van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en later de overgang naar het Spijkenisse MC als mogelijke risico’s voor de veiligheid en continuïteit van zorg. Op de eerste plaats vanwege de aangekondigde veranderingen op het gebied van welke zorg wel en niet geboden zou gaan worden. Een tweede reden was de onzekerheid bij medewerkers over hun rechtspositie. De derde reden betrof de onduidelijkheden over taken en verantwoordelijkheden bij medewerkers door de veranderingen in de organisatie en de gewijzigde positie van medisch specialisten. Daarom intensiveerde de inspectie het toezicht gedurende de eerste periode na het faillissement.
Het toezicht van de inspectie was steeds gericht op de voorwaarden voor het kunnen leveren van verantwoorde zorg. De inspectie concludeert dat ondanks grote mogelijke risico’s tijdens de overgang, de medewerkers steeds maximaal hebben gepresteerd om te kunnen blijven voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Daarbij heeft het ziekenhuis de medewerkers en zijn samenwerkingspartners voldoende geïnformeerd over het vernieuwde zorgaanbod en de zorgafbakening van het Spijkenisse MC. De interim directie heeft zich voldoende ingespannen voor een goede communicatie met de patiënten.
© Nationale Zorggids