Normal_images

Een nieuwe methode voor het plaatsen van tandimplantaten, ontwikkeld door het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal, is een groot succes. De methode, die nu drie jaar in Emmen en Stadskanaal toegepast wordt, ‘oogst’ het benodigde bot voor de implantaat uit het schedeldak in plaats van de heup. De totale behandelduur wordt met deze methode met ruim drie maanden terug gebracht en is minder pijnlijk, aldus de patiënten. Dit meldt Zorggroep Leveste Middenveld. 

Tandwortelimplantaten zijn metalen kunstwortels die worden vastgezet in het kaakbot. Door middel van een klikmechanisme kan dan een kunstgebit worden vastgeklikt aan de implantaten. In de bovenkaak slinkt bot geleidelijk en daarom moet de kaak vaak eerst worden verhoogd of verbreed voordat er een implantaat geplaatst kan worden. Dit bot wordt vaak uit de bekkenkam gehaald. De behandelmethode duurt hierbij ongeveer zeven maanden omdat eerst het bot vast moet groeien voordat de implantaten geplaatst kunnen worden en daarna moeten de implantaten nog vastgroeien voordat het kunstgebit kan worden toegevoegd. 
 
De methode van het Scheper ziekenhuis en het Refaja ziekenhuis heeft daarentegen een behandelduur van vier maanden. De kaakchirurgen in Emmen en Stadskanaal 'oogsten' het benodigde bot niet uit de heup maar uit het schedeldak. Het bot wordt dan tijdens de operatie op de kaak gezet en de implantaten worden tijdens dezelfde operatie gelijk op het bot geplaatst. Deze techniek is minder ingrijpend, aldus kaakchirurgen Thomas Putters (Refaja) en Jurjen Schortinghuis (Scheper). De eerste twintig patiënten hebben aangegeven bijna geen pijn te hebben gehad. Het herstel is ook veel vlotter, aldus de chirurgen. Daags na de operatie kunnen patiënten alweer naar huis. De resultaten zijn zo positief dat het Scheper en het Refaja ziekenhuis geen heupbot meer gebruiken. 
 
© Nationale Zorggids