ANN ARBOR - Dankzij het printen van een versteviging van de luchtpijp hebben artsen van het C.S. Mott Children's Hospital van de Universeit van Michigan in Ann Arbor het leven van een baby gered. Dat meldt de NOS.
Omdat het kindje niet lang meer te leven had, werd besloten de techniek zo spoedig mogelijk goed te keuren. Het kindje lijdt aan een ziekte die ervoor zorgt dat het kraakbeen in zijn luchtpijp niet erg sterk is, waardoor hij regelmatig in ademnood kwam.
Toen de baby met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis werd opgenomen, hebben kno-arts Glenn Green en een biomedisch technoloog een stent ontwikkeld om de luchtpijp open te kunnen houden. Met behulp van een scan werd de vorm van de luchtpijp vastgesteld en vervolgens uitgeprint met een 3D-printer.
"Dit is echt het hoogtepunt van mijn carrière. Om iets te maken waarmee je iemand leven kan redden, is een prachtgevoel", aldus Green. De versteviging zal maximaal drie jaar in de luchtpijp van het kind aanwezig blijven, doordat het langzaam oplost. In die periode moet het kind voldoende kraakbeen hebben kunnen ontwikkelen om zelfstandig te kunnen ademhalen.
© Nationale Zorggids / Ype van Woersem