‘Nieuwe technologie in type 1 diabeteszorg verandert levens’
14 november 2024 om 13:16
< 1 min lezen

‘Nieuwe technologie in type 1 diabeteszorg verandert levens’

Automatische insulinesystemen transformeren het leven van mensen met type 1 diabetes, blijkt uit recent onderzoek van Diabeter onder 481 patiënten. De technologie die de werking van de alvleesklier nabootst, helpt de helft van de deelnemers om stabiele bloedglucosewaarden te behouden. Kinderarts en onderzoeker dr. Henk-Jan Aanstoot ziet dit als een doorbraak: “Zulke resultaten hebben we nog nooit eerder gezien.” Dit meldt Diabeter.

De systemen werken met een sensor en een insulinepomp en worden aangestuurd door een algoritme, die de insuline automatisch doseert. Dit verlaagt het aantal gevaarlijke schommelingen in bloedsuikerwaarden aanzienlijk en vermindert zo het risico op complicaties. Patiënten ervaren hierdoor meer rust, energie en een hogere kwaliteit van leven. “Dankzij het AID slaap ik goed, zonder de constante angst om ’s nachts gevaarlijk laag of hoog te zitten. Of ik nou met een waarde van 5,5 of 10 naar bed ga, ik kan ontspannen slapen en word met een stabiele waarde wakker”, zegt diabetespatiënt Kees.

Langetermijnafspraken met zorgverzekeraars

Diabeter-directeur Maarten Akkerman benadrukt dat de inzet van technologie bij Diabeter wordt versterkt door een multidisciplinaire benadering, waarbij specialisten uit diverse vakgebieden zoals geneeskunde en psychologie samenwerken. “Dankzij deze samenwerking kunnen we continu betere resultaten behalen. Ook zorgverzekeraars zien dat: met een aantal van hen hebben we langetermijnafspraken over het verbeteren van patiëntresultaten. Deze verbeteringen zijn niet alleen zichtbaar in cijfers, maar ook in de kwaliteit van leven van onze patiënten.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Dieuwertje Blok gaat gezond het nieuwe jaar in

    Gisteren om 10:22
    • Ziekenhuizen

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56