Nieuwe parkinsonbehandeling: hersenen sturen zelf stimulatie aan
Een baanbrekende methode bij diepe hersenstimulatie (DBS) biedt nieuwe hoop voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Bij de adaptieve variant, adaptieve DBS (aDBS), geven de geïmplanteerde elektroden alleen pulsen als de hersenen hier zelf om vragen. Amsterdam UMC-neuroloog Martijn Beudel behandelde op 13 januari de eerste patiënt ter wereld buiten studieverband met deze techniek. Dit meldt het Amsterdam UMC.
Traditionele DBS werkt door continu schokjes aan de hersenen te geven, wat symptomen zoals beven vermindert. Maar niet iedereen ervaart voldoende effect en sommige patiënten kampen met bijwerkingen zoals spraakproblemen of gedragsveranderingen. Bij aDBS meten de elektroden de hersenactiviteit. Pulsen worden alleen afgegeven als de hersensignalen verstoord raken.
Minder bijwerkingen
Volgens Beudel past aDBS de stimulatie aan op de behoeften van de patiënt. “We hopen dat patiënten hierdoor minder bijwerkingen ervaren en mogelijk meer effect merken”, zegt hij. De technologie is een software-update die in bestaande DBS-systemen kan worden toegepast. Hierdoor zijn geen nieuwe operaties nodig.
Wereldprimeur in Amsterdam
De eerste patiënt die aDBS kreeg, is een 47-jarige man met Parkinson. DBS had hem al geholpen, maar hij bleef last houden van bijwerkingen. Met de nieuwe technologie krijgt hij nu alleen stimulatie als dat nodig is, waardoor zijn kwaliteit van leven verder kan verbeteren.
Toekomst van aDBS
Hoewel veelbelovend, wordt aDBS nog niet breed ingezet. Beudel en zijn team onderzoeken of de techniek ook effectief is bij patiënten die nu goed reageren op DBS. “Dat is wereldwijd nog nooit op grote schaal buiten een laboratorium aangetoond”, aldus Beudel.