6 november 2012 om 09:29
< 1 min lezen

Nieuw medicijn tegen nierziekte PKD

GRONINGEN – Een grote, internationale groep onderzoekers, onder meer afkomstig van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), heeft een nieuw geneesmiddel ontwikkeld tegen de nierziekte PKD. Volgens alle betrokken artsen zijn de uitkomsten van dit onderzoek een belangrijke stap in de registratieprocedure voor goedkeuring van dit medicijn, tolvaptan genaamd.

De wetenschappers volgden gedurende drie jaar in totaal 1.445 patiënten met ADPKD, autosomaal dominante polycysteuze nierziekte. Dit is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van meerdere cysten in de nieren. De ontwikkeling en groei van cysten in beide nieren leiden tot een langzame verslechtering van de nierfunctie, en bij ongeveer de helft van de patiënten tot nierfalen, waarvoor dialyse of transplantatie noodzakelijk is. Momenteel is er nog geen behandeling waarmee het beloop van de ziekte vertraagd kan worden.

Uit de studie kwam naar voren dat de groei van het totale niervolume in die periode bij een behandeling met tolvaptan duidelijk afgenomen was, vergeleken met een groep patiënten die een placebo kreeg. Bovendien bleek het middel het risico op een verminderende nierfunctie en nierpijn te verkleinen.

“Bij de meeste ADPKD-patiënten vernietigt de gestage groei van de cysten het nierweefsel, wat leidt tot een verhoogde bloeddruk en pijnlijke complicaties, en een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven”, zegt dr. Ron Gansevoort van het Groningse ziekenhuis. “De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat er nu wellicht een behandeling bestaat. Als deze behandeling drie jaar lang wordt gegeven, wordt de groei van de nieren afgeremd, verminderen de bijkomende symptomen en gaat de nierfunctie minder snel achteruit.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    Gisteren om 10:30
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    2 januari 2025 om 14:33