
Nieuw akkoord voor acute zorg moet realtime inzicht geven in aantal beschikbare plekken
De acute zorg in Nederland staat onder druk. Elke beschikbare plek, zorgverlener en elk bed telt. Om de zorg toegankelijk te houden, hebben het ministerie van Volksgezondheid en zorgorganisaties op 2 april een akkoord gesloten. Dit moet zorgen voor beter inzicht in de beschikbare bedden en behandelplekken, waardoor patiënten sneller de juiste (vervolg)zorg krijgen. Dit meldt Rijksoverheid.
De ondertekenaars, waaronder ActiZ, NVZ, Ambulancezorg Nederland en de Nederlandse ggz, sluiten zich aan bij de Stichting Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). Deze stichting beheert een applicatie waarin al informatie over drukte op de spoedeisende hulp en in de geboortezorg wordt gedeeld. Met dit akkoord wordt dat uitgebreid naar de ambulancezorg, huisartsenspoedzorg, acute verpleging en de acute ggz.
Door real-time inzicht in de zorgcapaciteit kunnen zorgverleners patiënten beter spreiden en efficiënter behandelen. Dit voorkomt overbelasting van bepaalde ziekenhuizen en zorgt ervoor dat patiënten sneller op de juiste plek terechtkomen. Maar voordat de nieuwe werkwijze definitief wordt ingevoerd, starten zorgorganisaties eerst een proef. Ze onderzoeken hoe ze data zo kunnen aanpassen dat deze betrouwbaar en direct bruikbaar is. De automatische aanlevering van gegevens moet extra administratiedruk tegengaan.
“De realiteit is dat we de komende jaren elke plek, elke medewerker en elk bed nodig hebben om de acute zorg in Nederland op peil te houden. Ik ben blij dat onze zorgpartners zich samen inspannen om beter inzicht te krijgen waar er voor patiënten plekken zijn om goede acute zorg te krijgen”, aldus minister Fleur Agema van Volksgezondheid.