Niet meer behandelingen op spoed om ghb
Tussen 2005 en 2011 liep het aantal ghb-gebruikers dat naar de spoedeisende hulp ging op van enkele honderden slachtoffers tot zo’n duizend. Die fikse stijging was echter in 2010 ook al zichtbaar en heeft zich in 2011 niet doorgezet, laat VeiligheidNL weten. Worden ook het aantal pogingen tot zelfdoding meegerekend, dan gaat het in 2011 om zo’n twaalfhonderd slachtoffers.
Een verklaring voor de stagnatie in het aantal acute spoedbehandelingen van ghb-gebruikers heeft VeiligheidNL niet, laat een woordvoerder weten. “We kunnen op basis van deze cijfers ook niet zeggen dat het heel goed gaat of dat er minder ghb wordt gebruikt, want het aantal behandelingen van ghb-gebruikers in bijvoorbeeld de verslavingszorg is ons niet bekend.”
Van de ghb-gebruikers die op de spoed zijn behandeld, is een derde vervolgens opgenomen in het ziekenhuis of op de intensivecareafdeling. Uit de cijfers blijkt verder dat de meeste slachtoffers tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Ruim tien procent is jonger dan 19 jaar. In driekwart van de gevallen gaat het om mannelijke slachtoffers.
Ghb is een vloeibare partydrug die vroeger werd gebruikt als narcosemiddel. Bij een te hoge dosering kunnen gebruikers bewusteloos raken. Gebruikers kunnen stikken doordat ze hun eigen tong inslikken of doordat braaksel in de longen terechtkomt.