Nederlanders die sporten stoppen massaal door blessures
In de afgelopen twee jaar zijn 400.000 Nederlanders blijvend gestopt met een of meerdere sporten omdat ze kampten met een blessure, schat VeiligheidNL. Dat dwarsboomt volgens de organisatie het halen van de richtlijnen voor voldoende bewegen.
In 2023 werden 5,3 miljoen blessures geteld. In de helft van de gevallen was medische behandeling nodig. De meest gekwetste lichaamsdelen waren knie (21 procent), enkel (13 procent) en rug (9 procent). Vooral bij hardlopen, fitness en voetbal lopen beoefenaren blessures op.
Preventieve middelen
Het aantal blessures lag vorig jaar nog iets hoger dan in 2022, maar nog altijd beneden de cijfers van voor corona (5,5 miljoen). Dat komt vermoedelijk doordat mensen anders zijn gaan sporten en meer doen om problemen te voorkomen, vertelt Victor Zuidema, programmamanager sportblessurepreventie bij VeiligheidNL. “Zo lijkt men vaker gebruik te maken van preventieve middelen – zoals een bitje, helm of polsbeschermer – en preventieve maatregelen, waaronder warming-ups en spierversterkende oefeningen.”
Zorgwekkend
Guido Davio, directeur Breedtesport bij NOC*NSF, noemt het vele afhaken door blessures zorgwekkend. “Door ook in te zetten op preventie en effectief herstel, kunnen we zorgen dat meer mensen blijven sporten en de positieve effecten van bewegen maximaal benutten.”
VeiligheidNL ondervroeg volgens eigen zeggen 10.000 mensen en werkte voor het onderzoek samen met gezondheidsinstituut RIVM en statistiekbureau CBS.