Nederland zet alle PFAS op lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen
15 november 2024 om 12:37
< 1 min lezen

Nederland zet alle PFAS op lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen

In Nederland staan nu álle PFAS-chemicaliën op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Dat betekent dat bedrijven verplicht worden om uitstoot van deze stoffen sterk te beperken. Deze stoffen, bekend om hun schadelijke effecten op milieu en gezondheid, moeten door bedrijven zoveel mogelijk worden vermeden. Ze kunnen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid. Wanneer gebruik onvermijdelijk is, is een plan voor vermindering van emissie naar lucht en water verplicht. Dit moet elke vijf jaar worden geüpdatet. Dit meldt Rijksoverheid.

De ZZS-classificatie houdt in dat PFAS-chemicaliën nu vallen onder de strengste Nederlandse milieuregelgeving. Deze stoffen zijn namelijk giftig en blijven extreem lang in het milieu aanwezig. Staatssecretaris Jansen legt uit: “We weten allemaal dat PFAS een stof is die je liever kwijt dan rijk bent.” Met de nieuwe regels willen zij en andere overheidsinstellingen samen met gemeenten en provincies de PFAS-uitstoot verder inperken. De toevoeging van alle PFAS aan de ZZS-lijst geeft meer mogelijkheden voor vergunningverlening, handhaving en toezicht op deze stoffen.

Nieuwe rijkscoördinator voor PFAS-problematiek bij Chemours

De staatssecretaris heeft daarnaast een Rijkscoördinator aangesteld om de PFAS-problematiek rond chemiebedrijf Chemours in Dordrecht aan te pakken. Judith Elsinghorst moet zorgen voor een betere samenwerking tussen lokale en nationale overheden en legt de focus op de zorgen van omwonenden. De taak van de Rijkscoördinator is om als centraal aanspreekpunt te fungeren en te helpen bij het ontwikkelen van strategieën om een veilige leefomgeving te garanderen.

Door: Nationale Zorgggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Dieuwertje Blok gaat gezond het nieuwe jaar in

    Gisteren om 10:22
    • Ziekenhuizen

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56