Naar een leven zonder medicijnen met het Pioppi-dieet
Pioppi is een Zuid-Italiaans dorpje en dient als inspiratiebron voor het populaire Pioppi-dieet. Waarom is dit dorp zo interessant? Omdat daar gemiddeld meer 100-plussers wonen en er minder mensen kampen met de ziekte van Alzheimer of diabetes. Pioppi is ‘s werelds meest gezonde dorp. Wie het dieet slechts 21 dagen volgt, kan zijn metaboolsyndroom terugdraaien, zegt Britse cardioloog Aseem Malhotra. Dit melden Zorg.nu en Dokters van Morgen.
In Dokters van Morgen volgt Antoinette Hertsenberg drie Nederlanders die drie weken lang het Pioppi-dieet volgen. Wat verandert in 21 dagen met het lichaam van iemand met obesitas, iemand met diabetes type 2 en een hartpatiënt?
Wat mag je wel en niet eten?
Allereerst: wat is wel en niet ‘toegestaan’. Leef je volgens het Pioppi-dieet, dan zijn er, zoals bij ieder ander dieet, enkele richtlijnen. Tegenwoordig is ongeveer 50 procent van ons eten bewerkt voedsel, en dat is wat het Pioppi-dieet juist afwijst. Wie het dieet volgt, eet natuurlijke producten, goede vetten en ontwijkt koolhydraten. Suiker en zetmeel moeten vermeden worden. Dit betekent dat brood, pasta, rijst en aardappelen niet meer op het boodschappenlijstje komen te staan. Evenals gedroogd fruit, cruesli en muesli. Zonnebloemolie, frisdrank, vruchtensappen en alcohol worden eveneens afgeraden. Behalve rode wijn, waar Italianen (soms dagelijks) flink van genieten.
Wat mag nog meer? Onbewerkt voedsel. Dus onbewerkte groenten en fruit. Olijfolie (extra vierge), 60+kaas, volle yoghurt en eieren. Vette vissen, roomboter en pure chocolade (minimaal 85 procent). Ook vlees is geen probleem. Volgens Dokters van Morgen zit het geheim van het dieet ‘m in de simpelheid ervan.
Gevolgen Pioppi-dieet bij obesitas, diabetes en hartfalen
Drie weken lang volgden een vrouw met obesitas, een oudere man met diabetes type 2 en een 53-jarige hartpatiënt het Pioppi-dieet. En wat bleek? Alle drie de deelnemers ondervonden na drie weken grote verschillen. Ze vielen af, soms tot 8 kilo. Ze hadden lagere bloedsuikerwaarden en lagere glucosewaarden. De diabetespatiënt kon op aanraden van huisarts Tamara de Weijer – oprichter van Vereniging Arts en Leefstijl – afbouwen met medicatie. Overigens benadrukte zij wel dat medicijngebruikers nooit zomaar van hun medicatie mogen afstappen en dat dit altijd moet gebeuren in goed overleg met hun huisarts.
Bedenker en cardioloog Malhotra benadrukt dat een gezond leven verder gaat dan alleen het volgen van een dieet. Het gaat om een levensstijl, waarbij geen stress, veel buiten zijn (vitamine D) en veel sociale interactie voorop staan.
Door: Redactie Nationale Zorggids