Moeten we ons druk maken om de HMPV-uitbraak in China? Experts zeggen van niet
Noord-Chinese zorginstellingen zien hun wachtkamers vollopen met patiënten die kampen met het humaan metapneumovirus (HMPV). Daar is sprake van een plaatselijke epidemie, maar bestaat het risico dat dit net als corona uitloopt op een pandemie? Virologen en infectieziektenspecialisten als Thijs Kuiken, Ab Osterhaus en Marc Bonten stellen van niet. Immers, dit virus is niet nieuw en heeft in de afgelopen 15 jaar nooit tot grote problemen geleid. Desondanks kán een variant dusdanig muteren dat er wel zorgen kunnen ontstaan, maar daar zijn volgens Bonten geen aanwijzingen voor. En een vaccin ertegen? Dat wordt wél verwacht, meldt het Algemeen Dagblad.
Het humaan petapneumovirus is na twee decennia een algemene luchtweginfectievirus. Mensen die ermee besmet raken, hebben meestal alleen last van milde symptomen als hoesten, koorts en een verstopte neus. Ook kan de ademhaling gaan piepen. Of er zorgen zijn dat dit kan uitlopen op een nieuwe pandemie? Eigenlijk niet. Mede omdat HMPV niet nieuw is, in Nederland is ontdekt en een nieuwe variant zeer waarschijnlijk niet extra schadelijk is.
20 jaar geleden ontdekt
Voor kinderen en baby’s zijn kwetsbaar bij een besmetting met HMPV. Zo’n 5 tot 10 procent van de kinderen die met een luchtweginfectie in het ziekenhuis belandt, heeft dit virus. Hoewel het klinische beloop iets milder is, lijkt HMPV erg veel op het RS-virus. Thijs Kuiken en Ab Osterhaus ontdekten het virus zo’n 20 jaar geleden, maar was destijds ook al niet nieuw. “De reden dat het pas zo laat kon worden vastgesteld, is dat het virus niet goed groeide in het laboratorium met de toenmalige technieken. Het lukte ons om het via een andere methode te kweken”, legt Kuiken uit.
Weerstand opgebouwd
Omdat het virus dus al enige tijd bestaat, heeft de bevolking hier al weerstand tegen opgebouwd. In principe heeft iedereen van vijf jaar en ouder al een keer het HMPV-virus opgelopen. Het enige waar we alert op moeten zijn is dat het bij heel jonge kinderen en ouderen naar de onderste luchtwegen kan verplaatsen én dat er een schadelijkere variant kan ontstaan.
Volgens Osterhaus is het wel nodig om een vaccin hiertegen te ontwikkelen, mede omdat nieuwe bevindingen laten zien dat het HMPV-virus veel gelijkenissen vertoont met het RS-virus.