23 mei 2023 om 14:01
2 minuten lezen

Minder ziekenhuisopnamen voor hartfalenpatiënten door thuismonitoring

Door bij patiënten met chronisch hartfalen een sensor in hun longslagader te plaatsen en die op afstand uit te lezen halveert het aantal ziekenhuisopnamen. Ook hebben de patiënten een beter leven doordat de arts eerder kan ingrijpen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in The Lancet en gepresenteerd op het Europese congres voor cardiologen. Dit meldt Erasmus MC.

Ieder jaar krijgen 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen en worden 31.000 hartfalenpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Met al die opnames en controles leggen deze patiënten een groot beslag op de zorg. Maar ook voor de patiënten zijn de ziekenhuisbezoeken een last. “Daarom wilden wij onderzoeken of we patiënten ook konden monitoren op afstand”, zegt cardioloog dr. Jasper Brugts van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut.

Thuismonitor

In de studie kregen 348 hartfalenpatiënten uit 25 centra in Nederland een sensortje in de longslagader en een kussen met meetapparatuur thuis. Als de patiënt op het kussen ligt, wordt de longdruk gemeten – indicatief voor de vullingsdruk van het hart – en worden de gegevens via een beveiligde internetverbinding naar de cardioloog in het ziekenhuis gestuurd. Dit systeem heet CardioMEMS.
 
Met deze monitoring op afstand kan de cardioloog eerder ingrijpen en klachten van hartfalen en een eventuele ziekenhuisopname voorkomen, blijkt uit de studie. Het aantal ziekenhuisopnames nam af met 44 procent over een gemiddelde van 1,8 jaar. “Bijna een halvering dus”, zegt Brugts. Ook verbeterde de kwaliteit van leven van patiënten die het thuismonitoringssysteem gebruikten.
 
Brugts was betrokken bij de start van het onderzoek en de introductie van het thuismonitoringssysteem in Nederland. Hij is blij met de resultaten. Brugts: “De cardioloog kan op tijd ingrijpen in plaats van passief reageren op klachten zoals vochtophoping en benauwdheid. Dan is het feitelijk al te laat en kan een opname niet meer voorkomen worden.”

Integrale Zorgakkoord

De andere hoofdonderzoeker is prof. dr. Rudolf de Boer (bij aanvang werkzaam in het UMC te Groningen), afdelingshoofd van de afdeling cardiologie in het Erasmus MC. De Boer: “Met aanvullende monitoring centreer je de zorg om de patiënt thuis in plaats van in het ziekenhuis. Dat is belangrijk voor de zorg van de toekomst en past bijvoorbeeld perfect in het Integrale Zorgakkoord. We zullen dit in de regio gaan uitrollen.”
 
Brugts benadrukt dat de sensor zelf alleen informatie verschaft en het aan de dokter is om de behandeling aan te passen. Dit kan twee kanten op: bij te veel vocht meer plastabletten en bij te weinig vocht minder plastabletten. Brugts: “Patiënten hoeven niet steeds naar het ziekenhuis te reizen voor controleafspraken en opnames. Dat vinden patiënten belangrijk en het verhoogt de kwaliteit van leven. De patiënt ervaart het als veilig en vertrouwd als de dokter hem of haar in de gaten houdt, wat ook zo is. Daarbij geldt: geen nieuws is goed nieuws, we grijpen pas in als het nodig is. En dan zijn we dus ook op tijd.”
 
Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
  • boeken over zorg en gezondheid
    • Ziekenhuizen

    Tien boeken over zorg en gezondheid die je in 2025 moet lezen

    Vandaag om 10:09
    • Ziekenhuizen

    Zeker tien mensen melden zich met hepatitis A-klachten bij Albert Heijn

    Vandaag om 09:51