15 september 2015 om 11:28
< 1 min lezen

Melk vermindert werking bacterie

In gekweekte darmcellen is aangetoond dat het ziekmakende vermogen van de Campylobacterbacterie sterk wordt geremd door gepasteuriseerde melk en babyvoeding. Nog niet eerder is aangetoond dat gepasteuriseerde melk, melk die kort is verhit, effect heeft op de werking van Campylobacter. Dit schrijft dr. Rogier Louwen in het medisch vakblad European Journal of microbiology and immunology, meldt het Erasmus MC. 

De groep van dr. Louwen, onderzoeker aan de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC, onderzocht in samenwerking met zuivelproducent FrieslandCampina of het pasteurisatieproces van melk van invloed zou kunnen zijn op het ziekmakende vermogen van Campylobacter als deze bacterie met deze gepasteuriseerde melksoorten in aanraking komt. De onderzoekers kweekten darmcellen en voegden daar verschillende melksoorten en de bacterie aan toe. Zo ontdekten ze dat gepasteuriseerde- en babymelk in staat waren om het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk te remmen.

Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen wat er in deze melk producten zit, dat deze remming veroorzaakt en of dat deze compounds ook andere bacteriën, zoals bijvoorbeeld Salmonella, Vibrio cholera en E. coli kunnen remmen in hun ziekmakende vermogen.

© Nationale Zorggids

 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30