‘Meer onderzoek nodig naar jonge patiënten met beroerte’
NIJMEGEN – Wereldwijd overlijden elk jaar zes miljoen mensen aan een beroerte. Het grootste deel van de slachtoffers is ouder dan vijftig jaar, maar ongeveer tien procent van alle beroertes doet zich voor bij jongere volwassen. Uit onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen blijkt dat deze young stroke-patiënten een minder goede levensverwachting hebben dan werd gedacht.
Volgens onderzoeker Loes Rutten-Jacobs is de sterftekans bij deze jonge groep weliswaar lager dan bij oudere patiënten, maar oudere patiënten hebben alleen al vanwege hun gevorderde leeftijd een hogere sterftekans.
“De lange termijn sterftekans van de young stroke patiënten is echter nooit vergeleken met mensen met dezelfde leeftijd en geslacht zónder beroerte. En dat is wat wij in de FUTURE-studie nu voor het eerst wél hebben gedaan”, aldus Rutten-Jacobs.
Hierin werden ruim duizend patiënten gevolgd, die met een beroerte op jonge leeftijd tussen 1980 en 2010 het Nijmeegse ziekenhuis bezochten. Van de 20 procent van de patiënten die gedurende het onderzoek was overleden, bleek bij meer dan de helft vaatproblemen de oorzaak te zijn. Dit wijst erop dat onderliggende vaatproblemen waarschijnlijk de beroerte hebben veroorzaakt en daarna gewoon zijn blijven doorsluimeren.
“De meeste onderzoeken naar de gevolgen van een beroerte zijn gedaan bij oudere patiënten”, zegt Frank-Erik de Leeuw, neuroloog en coördinator van het onderzoek. “Ook het medicatiebeleid is daarop afgestemd.” Omdat studies bij oudere mensen niet zomaar zijn te vertalen naar jonge mensen met een beroerte is het volgens hem nodig dat studies in het vervolg de noodzaak van langdurige medicatie gaan onderzoeken bij jongere patiënten.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz