Meer mensen met slaapapneu dan gedacht
ENSCHEDE (Novum) – Het aantal gevallen van slaapapneu is veel hoger dan gedacht. Zeker 6,4 procent van de Nederlanders lijdt aan de slaapstoornis. Bijna vier op de vijf is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, de ApneuVereniging en Philips onder ruim 4200 mensen.
Volgens de onderzoekers hebben doorberekend naar de Nederlandse beroepsbevolking zo’n 473 duizend mensen slaapapneu. Nu worden in totaal tachtigduizend mensen voor de stoornis behandeld.
Bij slaapapneu stokt de adem tijdens de slaap, variërend van vijf tot meer dan dertig keer per uur. De stoornis kan voor veel mensen gevaarlijke gevolgen hebben. Zo rusten patiënten door slaapapneu minder uit, raken ze vermoeid en functioneren slechter. Verder is de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten groter.
Volgens Piet-Heijn van Mechelen van de ApneuVereniging hebben honderdduizenden mensen in Nederland klachten, maar weten ze niet wat er aan de hand is. “Met de nieuwe screeningsmethodiek die voor dit onderzoek is ontwikkeld kan slaapapneu vroegtijdiger worden herkend en kan met een behandeling de levenskwaliteit van patiënten met slaapapneu sterk worden verbeterd”, stelt hij in een verklaring.