Mededingingswet kan markt van dure medicijnen redden
Het is juridisch wellicht toch mogelijk om dure geneesmiddelen goedkoper op de markt te krijgen. Volgens drie prominente leden van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan de mededingingswet wel eens uitkomst bieden, die moet zorgen voor eerlijke concurrentie op de markt. Dit moet vooral de sluwe trucjes van farmaceuten beperken en goedkopere fabrikanten de kans geven om medicijnen te ontwikkelen die goedkoper zijn. Dit meldt Trouw.
Het gaat volgens de leden van ACM niet alleen om het patent dat een fabrikant heeft. Er worden andere trucjes gebruikt om er voor te zorgen dat zij het alleenrecht blijven houden op de middelen, die zij tegen hoge prijzen op de markt brengen. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM, zegt dat de mededingingswet gebruikt kan worden om te voorkomen dat farmaceuten goedkopere fabrikanten afkopen wanneer het patent bijna afloopt. Hierdoor kan de oorspronkelijke fabrikant het dure middel blijven maken en wordt de goedkopere aanbieder omgekocht om te wachten met het beschikbaar maken van een goedkoper alternatief.
Registratie intrekken door kleine wijziging
Ook zou het regelmatig gebeuren dat de registratie van een bepaald middel wordt ingetrokken nadat de farmaceut met opzet een kleine wijziging doorvoert. Hierdoor kunnen goedkopere fabrikanten niet meeliften op de oorspronkelijke registratie. Zij moeten vervolgens zelf een nieuwe registratie aanvragen via de toelatingsprocedure, wat lang duurt en veel geld kost. In zo’n geval is het enige doel van de oorspronkelijke fabrikant om de markt af te sluiten en het alleenrecht te houden op het middel. Dit is verboden volgens de mededingingswet.
De leden van het ACM concluderen dat het lastig is om een eerlijke prijs voor een middel vast te stellen. Farmaceuten zijn vaak niet transparant over de kosten van het hele proces om een medicijn op de markt te krijgen. Ook moet er gewaakt worden dat fabrikanten door de Mededingingswet niet worden afgeschrikt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.
Door: Redactie Nationale Zorggids