LUMC: doorbraak in behandeling van CMV en andere chronische virussen
Voor de bestrijding van het cytomegalovirus (CMV) bij niertransplantatiepatiënten, hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een innovatieve oplossing gevonden. Deze kan mogelijk ook gebruikt worden in de strijd tegen andere chronische virussen zoals hiv en hepatitis B, of bij kankerpatiënten die immunotherapie nodig hebben. Dit meldt het LUMC.
CMV is herpesvirus dat niet uit het lichaam verdwijnt na een eerste infectie. Bij de meeste mensen is dit geen probleem, maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem wel. Niertransplantatiepatiënten kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met een herhaaldelijk actief virus dat ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Zij hebben nauwelijks baat bij antivirale middelen.
Eiwit in overdrive
Hoofdonderzoeker Nils Mülling van het LUMC en het Universitair Medisch Centrum Essen wilde achterhalen waarom het immuunsysteem van niertransplantatiepatiënten last blijven houden van het cytomegalovirus. Samen met immunoloog Ramon Arens ontdekte hij dat het eiwit CD38, dat op de buitenkant van CD8+ T-cellen (cruciale cellen in het immuunsysteem die geïnfecteerde of kankerachtige cellen bestrijden), in ‘overdrive’ raakt. Gevolg is dat de T-cellen uitputten en virussen niet meer kunnen opruimen. Hierdoor wordt een infectie chronisch.
CD38-remmer
De wetenschappers wisten het CD38-eiwit af te remmen, waardoor de energiebalans in de CD8+ T-cellen weer herstelde en cellen weer effectief virussen konden aanpakken. Ze gebruikten hiervoor een stofje dat eerder is gebruikt in onderzoek naar het remmen van veroudering. De CD38-remmer kan mogelijk ook gebruikt worden in de strijd tegen hiv en hepatitis B, en misschien is het wel een nieuwe vorm van immuuntherapie tegen kanker.
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: LUMC