31 oktober 2016 om 16:20
3 minuten lezen

Lees hier het belangrijkste zorgnieuws van oktober!

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de zorgen over de gezondheidsrisico’s van kunstgras, de boycot van ActiZ en de discussie over zelfdoding bij een voltooid leven. 

Zorgen over gezondheidsrisico’s kunstgras
Voetbalbond KNVB en honderden voetbalclubs maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het voetballen op kunstgras. Aanleiding voor de zorgen is een uitzending van Zembla. Hierin stelden wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

De KNVB vindt dat het RIVM de bevindingen van het programma zorgvuldig moet bekijken en indien nodig een vervolgonderzoek moet uitvoeren. Het RIVM laat in een reactie weten dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau. Ook inventariseert het volksgezondheidsinstituut alle sportvelden met kunstgras. Hiertoe heeft minister Schippers van Volksgezondheid opdracht gegeven. Naast het Europees onderzoek, moet het RIVM zelf ook uitzoeken of de rubberkorrels de gezondheid kunnen schaden. Naar verwachting zal het onderzoek nog dit jaar afgerond worden.

Boycot ActiZ nieuwe zwarte lijst verpleeghuizen
Verpleeghuizen die lid zijn van brancheorganisatie ActiZ weigerden eerder deze maand kwaliteitsgegevens aan te leveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens ActiZ wilde de IGZ deze gegevens gebruiken voor een nieuwe zwarte lijst van verpleeghuizen, waar de brancheorganisatie niet aan mee wil werken.

Het besluit van ActiZ leverde negatieve reacties op van vakbond FNV, de Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Door kwaliteitsgegevens niet meer af te geven, weigerden verpleeghuizen verantwoording af te leggen voor de kwaliteit van zorg die al jaren onder druk staat, meende de vakbond. Diverse Tweede Kamerleden vonden dat ActiZ de verpleeghuizen op deze manier een hand boven het hoofd hield. Volgens Van Rijn belemmerden verpleeghuizen het werk van de inspectie.

Inmiddels hebben de verpleeghuizen besloten toch weer gegevens aan te leveren. De zorgen over de vragenlijst van de IGZ zijn inmiddels grotendeels weggenomen na overleg met de staatssecretaris en inspectie. Donderdag 27 oktober maakte Zorgvisie een voorlopige nieuwe zwarte lijst bekend. Vijf verpleeghuizen die ook in juli op de zwarte lijst stonden, staan er ook nu weer op. 

Kamer discussieert over zelfdoding bij voltooid levensstijl
Als het aan ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Veiligheid en Justitie ligt, zouden mensen die vinden dat hun leven voltooid is de mogelijkheid moeten krijgen om het leven te beëindigen. Reacties op dit besluit zijn verdeeld. De NVVE is positief over het voorstel, maar uit de Tweede Kamer komen negatieve of twijfelende geluiden. Premier Rutte vindt het onderwerp te gevoelig om zomaar uitspraken over te doen en wil daarom hierover een langjarig debat. De SGP diende samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring in. Een uitzonderlijk instrument dat SGP-leider Van der Staaij voor het eerst in achttien jaar heeft gebruikt. Van der Staaij wil dat er een andere oplossing komt voor de worsteling met het leven van oudere mensen.

Overig zorgnieuws

  • De MC Groep maakte deze maand als eerste ziekenhuis de tarieven voor medische behandelingen bekend. Prijzen van vierduizend behandelingen, zoals afgesproken met de zorgverzekeraars, staan online.
  • Er wordt al enige tijd gediscussieerd over het eigen risico in de zorg. Zorgverzekeraars Nederland pleit voor een heroriëntatie op het eigen risico, zodat deze eenvoudiger gemaakt kan worden voor verzekerden. Niet alleen de vorm, maar ook de hoogte van het eigen risico moet bekeken worden. De Nationale Zorggids interviewde onlangs SP-Kamerlid Renske Leijten over het eigen risico en de plannen van de SP om dit af te schaffen.
  • De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lopen steeds meer op. Mensen moeten soms wekenlang wachten voordat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben. GGZ Nederland luidt daarom de noodklok.
  • Er komt voorlopig geen bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Partijen zijn er niet in geslaagd om een kwaliteitskader op te stellen waar iedereen achter kan staan. Wel is er een leidraad verantwoorde personeelssamenstelling. Dit moet het instrument worden waarmee zorginstellingen zichzelf een spiegel kunnen voorhouden. Echter lijkt dit ook geen norm te worden, slechts een gespreksdocument.
  • Het leef- en werkklimaat in tbs-kliniek De Woenselse Poort is onvoldoende veilig. Er is te veel wisseling van personeel, een hoog ziekteverzuim en er wordt veel tijdelijk en onvoldoende ervaren personeel ingezet. De werkdruk is erg hoog en nieuwe medewerkers krijgen nauwelijks inwerktijd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10