Keelamandelen laseren: dit zijn de voor- en nadelen
12 maart 2024 om 08:00
2 minuten lezen

Keelamandelen laseren: dit zijn de voor- en nadelen

In het HagaZiekenhuis kunnen patiënten hun keelamandelen laten laseren. Ze hebben erna minder last van pijn, staan sneller weer buiten en hebben een kortere hersteltijd met minder medicijnen. Genoeg voordelen dus. Maar er kleven ook nadelen aan deze behandeling die nu alleen nog in het HagaZiekenhuis wordt uitgevoerd. Dit meldt NU.nl. 

Het laseren van keelamandelen is alleen geschikt voor volwassenen en gebeurt onder lokale verdoving. Kinderen komen hier dus niet voor in aanmerking, simpelweg omdat zij moeilijker te instrueren zijn. “Als je bij hen met een naald richting de mond gaat, rennen ze bij wijze van spreken de kamer al uit”, legt kno-arts Jeroen Vinke uit. Ook moeten patiënten tijdens het laseren langere tijd hun mond open houden en is als voorwaarde gesteld dat de amandelen niet te groot zijn. Gebruik je bloedverdunners of heb je een sterke neiging tot kokhalzen? Dan kom je niet in aanmerking voor de behandeling.

Kortere hersteltijd

Een klassieke behandeling waarbij de keelamandelen onder narcose worden weggehaald, duurt misschien niet heel lang maar vanwege het risico op nabloedingen moeten patiënten zo’n 4 tot 5 uur blijven. Bij het laseren kan een patiënt na 30 minuten alweer naar huis. Laseren gebeurt heel gericht en behandelt dus alleen het ontstoken gebied, waardoor de wond minder groot is. Ook gebeurt de laserbehandeling onder lokale verdoving in de keel. Binnen een week kunnen de meeste mensen weer hun normale leven oppakken. Dit duurt bij de klassieke operatie toch wel zo’n drie weken en soms hebben patiënten zelfs morfine nodig om met de pijn om te gaan. Bij de laserbehandeling is minder en minder zware pijnmedicatie nodig.

Knijper voor de neus

Het nadeel van de laserbehandeling? Dat is toch wel de geur, zegt Vinke. Omdat de laser eigenlijk vlees verdampt, lijkt het alsof deze een oppervlakkige brandwond creëert. Dit zorgt voor rook. Daarom krijgen patiënten een knijper aangeboden voor op de neus. “Er zijn weinig die dat nodig vinden, slechts enkele patiënten vinden de lucht walgelijk of vervelend.”

Vergoeding zorgverzekeraars

Na uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van het laseren van ontstoken keelamandelen, hebben de vier grote zorgverzekeraars akkoord gegeven op vergoeding ervan. Het HagaZiekenhuis verwacht hierdoor meer patiënten te behandelen. Wel zal er mogelijk een langere wachttijd ontstaan, omdat het ziekenhuis maar één laser in huis heeft. Nu staat de wachttijd al op ongeveer zes maanden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Twintig zieke mensen melden zich bij Albert Heijn na eten blauwe bessen

    Vandaag om 14:53
    • Ziekenhuizen

    Nog geen verdachten opgepakt voor explosies Rode Kruis Ziekenhuis

    Vandaag om 14:35